SRK: Hyväksikäyttötapauksissa ei ole osattu toimia oikein

SRK-selvitysOulu205

Selvityksen mukaan tapauksia on 1980-luvulta alkaen 70-100 ja mahdollisia uhreja todennäköisesti satoja. Tekijöistä 30:n oikeusprosessi on ollut vireillä tai oikeuskäsittelyssä 2000-luvulla.

- Kaikki se mistä meitä on syytetty on totta, totesi SRK:n varapuheenjohtaja Matti Taskila puheenvuoronsa aluksi liikkeen hengeltään poikkeuksellisen avoimessa tiedotustilaisuudessa Oulussa.

Hyväksikäyttäjien joukossa on asiaa itsenäisesti tutkineen yliopistotutkija Johanna Hurtigin mukaan viime vuosikymmenien aikana ollut 10-15 liikkeen puhujaa. Vanhoillislestadiolaisten sisäisessä selvityksessä on käytetty pohjana myös Hurtigin tietoja.

SRK:n johto myönsi, ettei sen kannanotoissa ja tiedotuksessa ole kiinnitetty riittävästi huomiota uhrin asemaan.

”Pahoittelemme, että kannanotoista on syntynyt uhrin asemaa vähättelevä kuva ja käsitys että tekijöitä haluttaisiin suojella. Tämä ei ole ollut tarkoitus. Asioita olisi tullut myös varhaisemmin käsitellä SRK:n hallinnossa muun muassa alan asiantuntijoiden esille ottamien seikkojen johdosta. On kuitenkin ilmennyt, että sen enempää SRK:n hallinnolla kuin luottamuselimilläkään ei ole aiemmin ollut riittävää kokonaiskuvaa asiasta”, SRK sanoo tiedotteessaan.

Selvityksessä on käynyt ilmi, että liikkeen sisällä on useissa hyväksikäyttötapauksissa annettu ristiriitaisia ja vääriä ohjeita. Myös rippisalaisuuden merkitys on paikoin ymmärretty väärin. Uhreja on SRK:n mukaan ripin varjolla pyritty vaientamaan ja sopimaan asia ilman rikosprosessia. Myös asiantuntija-apua on SRK:n mukaan käytetty puutteellisesti.

Selvitysmiehenä toimineen juristi Eero Hytösen mukaan valtaosa hyväksikäytöstä on tapahtunut perhepiirissä. Monet tapaukset ovat hyvin vakavia ja ne ovat kohdistuneet useisiin perheenjäseniin. Liikkeen varsinaisten työmuotojen piiristä on viime vuosina tullut tietoon vain yksi seksuaalisen häirinnän tyyppinen tapaus. Lisäksi tiedossa on yksi rippikoululeirillä tapahtunut hyväksikäyttötapaus 1960-luvulta.

SRK rohkaisee hyväksikäytön uhreiksi joutuneita viemään asiat viranomaisten tutkittavaksi ja toteaa pyrkivänsä omalta osaltaan tukemaan avoimeksi jääneiden ja uhreille kärsimystä aiheuttaneiden asioiden hoitamista.