Seurakunta­vaaleissa ehdokkaita on vähemmän kuin neljä vuotta sitten ja he ovat aiempaa vanhempia

Seurakuntavaalit 18.11.2018 Hämeenkylän kirkko Vantaalla. Kuva: Olli Seppälä Vapaa käyttöoikeus

Kirkkovaltuustojen ja seurakuntaneuvostojen tuleviin vaaleihin Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on saatu 13 764 ehdokasta. Tiedot ehdokkaista on tähän mennessä 328 seurakunnasta. Luottamushenkilöitä valitaan kaikkiaan 354 seurakuntaan. Luku tulee siis vielä täsmentymään.

Neljän vuoden takaisissa vaaleissa ehdokkaita oli kaikkiaan 16 762 ja seurakuntia 383.

– Seurakuntia on nyt noin 30 vähemmän kuin viime vaaleissa, mikä tietysti vaikuttaa ehdokasmäärän vähenemiseen. Kuitenkin myös jaossa oleviin luottamushenkilöpaikkoihin suhteutettuna ehdokkaita on aiempaa vähemmän, Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimus ja koulutus -yksiköstä sanoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Jaossa olevien luottamushenkilöpaikkojen määrä on 7235, mikä on 13 prosenttia vähemmän kuin edellisissä vaaleissa, joissa paikkoja oli 8300. Jaossa olevien paikkojen määrään suhteutettuna hieman yli puolet eli 53 prosenttia ehdokkaista tulee valituksi luottamushenkilöksi.

Salmisen mukaan alustavien tietojen perusteella sopuvaaliseurakuntia on useita kymmeniä. Sopuvaalit tarkoittaa, että seurakuntalaiset eivät pääse äänestämään, koska ehdokkaita ei ole enempää kuin jaossa olevia luottamushenkilöpaikkoja.

Ehdokkaiden keski-ikä nousi viime vaaleista

Seurakuntavaalien ehdokkaista naisia on 51 prosenttia, miehiä 43 prosenttia ja kuuden prosentin sukupuoli ei ole tiedossa.

– Kaikki kuusi prosenttia eivät ole muunsukupuolisia, vaan heistä valtaosan sukupuoli ei vain ole järjestelmän tiedossa, Salminen sanoo Kotimaalle.

Ehdokkaiden keski-ikä on 56,1 vuotta. Se on korkeampi kuin vuoden 2018 vaaleissa. Silloin ehdokkaiden keski-ikä oli 54,5 vuotta. Lähes puolet ehdokkaista on 50−70-vuotiaita.

Alle 30-vuotiaita ehdokkaista on nyt 5,9 prosenttia eli hieman vähemmän kuin viimeksi. Vuonna 2018 alle kolmekymppisiä ehdokkaita oli seitsemän prosenttia.

Kirkkovaltuustojen vaaleissa ehdokkaiden keski-ikä on nyt 56,6 vuotta, kun vuonna 2018 keski-ikä oli 55 vuotta. Seurakuntaneuvostojen vaaleissa ehdokkaiden keski-ikä on nyt 55,5 vuotta, kun vuonna 2018 se oli 53,9 vuotta.

Ehdokkaista on uusia 68,7 prosenttia eli lähes yhtä paljon kuin neljä vuotta sitten. Silloin ehdokkaista uusia oli 69,3 prosenttia.

Tulkaa kaikki -liikkeellä on seurakuntaneuvostojen vaaleissa paljon ehdokkaita

Puoluepoliittisten valitsijayhdistysten ehdokkaita on viidennes kaikista ehdokkaista. Kirkkovaltuustojen vaaleissa Keskusta on ehdokkaiden yleisin taustapuolue ennen SDP:tä ja Kokoomusta. Myös Perussuomalaiset, Vihreät, Vasemmisto ja Kristillisdemokraatit näkyvät valitsijayhdistysten nimissä. Seurakuntaneuvostojen vaalissa eniten ehdokkaita on Kokoomuksella ja SDP:llä.

Muista taustaryhmistä Tulkaa kaikki -liike ja vanhoillislestadiolaiset erottuvat merkittävimpinä. Lisäksi muista ryhmistä erottuvat muun muassa Avara kirkko, Partiolaiset sekä nuorten valitsijayhdistykset.

– Puoluepoliittisten valitsijayhdistysten osuus on seurakuntavaaleissa heikentynyt viimeisen vuosikymmenen ajan. Muista ryhmistä varsinkin Tulkaa kaikki on noussut merkittäväksi toimijaksi, ja seurakuntaneuvostojen vaalissa sillä on nyt enemmän ehdokkaita kuin millään puoluepoliittisella ryhmällä, Veli-Matti Salminen sanoo.

Itsenäisissä seurakunnissa yhdet vaalit, yhtymäseurakunnissa kahdet

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11. Ennakkoäänestys on 8.−12.11. Vaaleissa saavat äänestää kaikki 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet. Ne, jotka ovat muuttaneet uuden seurakunnan alueelle 15.8. jälkeen, äänestävät vanhan seurakuntansa vaaleissa.

Itsenäisissä seurakunnissa järjestetään yhdet vaalit, joissa luottamushenkilöt valitaan kirkkovaltuustoihin. Jos seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, järjestetään kahdet vaalit. Yhtymissä vaaleilla valitaan jäsenet sekä seurakuntaneuvostoihin että yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Vaalikone avataan äänestäjille 10.10. Se löytyy seurakuntavaalit.fi-sivulta.

Tällä viikolla ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä uusien ehdokkaiden keski-ikä on väärin. Kaikkien ehdokkaiden oikea keski-ikä on 56,1 vuotta, mikä on noin puolitoista vuotta enemmän kuin viime seurakuntavaaleissa. Kirkkovaltuustojen vaaleissa oikea keski-ikä on 56,6.

 

Seurakuntavaaleissa ehdokkaita on vähemmän kuin neljä vuotta sitten ja keski-ikä nousi

Edellinen artikkeliKolumni: Synodaalin jälkeen mieli jäi taas täyteen kirkon huolta, hengellisesti tuntui aika tyhjältä
Seuraava artikkeliProfessori Veli-Matti Kärkkäinen Espoon synodaalikokouksessa: Miten olisi radikaali keskitie kohti pelastusta?

Ei näytettäviä viestejä