Seurakuntaan kytkeytyvä e-urheilujoukkue aloitti SM-liigassa

Tietokoneella tai pelikonsolilla kilpailumielessä pelattava e-urheilu eli elektroninen urheilu on ollut vuosia nosteessa. Hämeenlinnalainen e-urheilujoukkue Bunker Gaming Hämeenlinna, BGH, pelaa tänä keväänä aloittaneessa e-urheilun SM-liigassa. Uuteen sarjaan on kutsuttu mukaan joukkueet yhdeksältä paikkakunnalta. Pelattava peli on CS:GO, joka on yksi maailman suosituimmista räiskintäpeleistä.

BGH-joukkueen taustalla on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ja Hämeenlinnan kaupungin yhteinen toiminta pelaamisen ja e-urheilun kehittämiseksi. BGH:n joukkueenjohtaja on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Lasse Saraste.

Hän iloitsee liigapaikasta, jonka taustalla on pitkäjänteinen työ.

– Seurakuntamme nuorisotyö ja Hämeenlinnan kaupungin nuorisotyö ovat käynnistäneet pelitoiminnan jo vuonna 2009. Pääsarjassa pelaava edustusjoukkue vie nyt meitä eteenpäin. Saamme lisää tunnettuutta ja nuorillemme tulee lisää tavoitetta.

Sarasteen mukaan tavoitteellisessa pelaamisessa on mukana monia seurakunnan nuorisotyön kannalta tärkeitä teemoja. Niitä ovat esimerkiksi säännöllinen ruokailu, riittävä nukkuminen, viestintä pelin aikana sekä tappion kestäminen.

– E-urheilussa pitää sekä fyysisen että henkisen puolen olla kunnossa. Pelaajan pitää tehdä päätöksiä äärettömän nopeassa ajassa, ja hiirikäden tulee olla iskussa.

Nuorisotyönohjaaja ei pidä sattumana sitäkään, että pelaaminen on korkealla tasolla juuri seurakunnissa.

– Seurakunnat ovat olleet lähes ensimmäisiä tahoja, jotka aikoinaan aloittivat nuorisotyössään pelitoiminnan.

Kausi käyntiin voitolla

Hämeenlinnassa nuorten pelaajien tukikohta on Bunkkeri-pelitila. Siellä BGH pelaa liigan kotipelinsä.

– Illan aikana Bunkkerissa käy keskimäärin kolmisenkymmentä pelaajaa. Selvä enemmistö on miespuolisia, Lasse Saraste kertoo.

Hän pitää uutta SM-liigaa hyvin tärkeänä koko pelikulttuurin kannalta. Se täyttää aukon huipputason ja harrastajien välillä.

– Suomellahan on maailmanluokan pelaajia ja joukkueita. Esimerkiksi ENCE:n CS:GO -joukkue on aivan maailman kärkiporukoiden joukossa.

Miten liigakausi sitten on lähtenyt käyntiin?

Alku oli räväkkä. Hämeenlinnan BGH otti historiallisessa avauspelissään 16–9-voiton Oulun joukkueesta. BGH:n kokoonpanossa pelasivat Syncker (In-Game Leader), Proidi, Jerkki, Von_Retee, Kiesna ja varapelaajana Maketzi. Valmentajana toimi Varski.

Saraste ei kuitenkaan vielä haaveile mestaruuskannun nostamisesta Hämeenlinnan torilla. BGH on tässä vaiheessa tyytyväinen paikkaan sarjassa.

– Menestys tulee sitten bonuksena. Mutta kilpailullisuus pelaamisessa ei sinänsä ole meille mikään este.

"Olemme tietoisesti tässä maailmassa mukana"

CS:GO, jota Bunkkerin joukkue pelaa SM-liigassa, on väkivaltainen peli. Siinä kamppaillaan toisia vastaan kirjavalla asearsenaalilla.

Nuorisotyönohjaaja Lasse Saraste ei kiistä, etteikö pelin maailma näyttäisi ulkopuolisesta hurjalta. Keskustelua onkin käyty siitä, sopiiko kyseinen peli seurakuntataustaiseen pelitilaan.

– Asiaan liittyy monia näkökulmia. Meillä ensinnäkin noudatetaan tarkasti eri peleille annettuja ikärajasuosituksia. CS:GO:n ikäraja on 16 vuotta, mutta kaikki liigapelaajamme ovat yli 18-vuotiaita.

Saraste sanoo, että porttiteoria ei pelaamisessa toimi. Väkivaltaisten pelien pelaamisen ei ole todettu altistavan väkivaltaiselle käyttäytymiselle.

– Kun pelataan, pelaaja tekee suoritusta eikä ole tappamassa toisia. Vertailukohdaksi voidaan ottaa vaikka kirjat, joissa saattaa olla raakaakin väkivaltaa. Ei niidenkään lukijoiden ole todettu syyllistyvän väkivaltaan.

Nuorisotyönohjaajan mukaan Bunkkeri haluaa huomioida nuorten todellisuuden. Juuri CS:GO on peli, jota he mielellään pelaavat.

– Olemme tietoisesti tässä maailmassa mukana. Näin pystymme käymään nuorten kanssa epävirallisiakin keskusteluja pelien ikärajoista ja muista pelaamiseen liittyvistä asioista. Vanhemmat nuoret ottavat itsekin näitä asioita kanssamme esille.

Kuva: Riitta-Sisko Keinonen. Nuorisotyönohjaaja Lasse Saraste pelitila Bunkkerissa.