Seurakunta toivoo Talvivaaran lunastavan leirikeskuksen

kajaanin seurakunta205

Kaivosyhtiö Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen totesi MTV3:lle, että terveysviranomaiset ovat selvittäneet Kivijärvestä raportoitujen iho-oireiden taustoja, mutta syy-yhteyttä Talvivaaran toimintaan ei ole havaittu.

Seurakunnan kirkkoherra Marko Miettinen toteaa Kotimaa 24:lle, että keskustelua halutaan nyt rauhoittaa.

-Olemme yrittäneet välttää tämän julkiseksi kiistaksi menemistä, eikä tilannetta haluta seurakunnan puolelta kärjistää. Ajatuksemme on, että Talvivaara voisi lunastaa leirikeskuksen, mutta siinäkään asiassa ei ole pidetty kiirettä. Kivijärven leirialueella ei ole ollut toimintaa, koska riskejä ei haluta ottaa, eivätkä vanhemmat halua lähettää lapsiaan paikkaan, jonka olosuhteista ei ole tarkkaa tietoa, Miettinen muotoilee.

Kivijärven leirikeskus on ollut rajoitetusti erityisnuorisotyön käytössä, koska korvaavaa, luonnorauhaa ja erämaatunnelmaa tarjoavaa paikkaa ei ole.

- Meillä on kaksi muuta leirikeskusta, jotka eivät ole soveltuneet erityisnuorisotyön käyttöön. Kivijärvellä ei kuitenkaan ole ollut säännöllistä toimintaa, vaan sinne suunnitellut muut leirit ovat vaan jääneet pitämättä.

Talvivaaralta ei ole Miettisen mukaan vielä saatu arviota siitä, milloin järven olisi tarkoitus olla puhdas. Kaivosyhtiöön ei Miettisen mukaan ole oltu yhteyksissä. Jos Talvivaara haluaa lunastaa alueen itselleen, seurakunta hankkii korvaavan paikan muualta.