Seurakunta rakentaa Siuntiossa kirkon näköisen saunan, jota kuljetetaan peräkärryssä

Siuntion kirkon mallinen sauna rakentuu peräkärryyn. Kuva: Siuntion suomalainen seurakunta

Siuntion suomalaisessa seurakunnassa läntisellä Uudellamaalla rakennetaan peräkärryssä kulkevaa saunaa. Se on osa hanketta, johon kirkkohallitus myönsi viime kesänä rahaa. Rakennusprojektia varten seurakunta on työllistänyt kolme henkilöä kolmeksi kuukaudeksi.

– Saunasta tulee ulkoa Siuntion kirkon näköinen, joten se tuo kirkon lähemmäs ihmisten arkea, uskoo töitä johtamaan palkattu Juha Oksanen seurakunnan tiedotteessa.

Saunan rakentaminen liittyy seurakunnan teologiaan pyhästä huolettomuudesta. Se jatkaa jo aiemmin Siuntiossa tutuksi tullutta perusajatusta "pyhyyden jäljillä olemisesta".

– Sauna on monelle suomalaiselle pyhä paikka. Haluamme vahvistaa ihmisten kosketusta pyhään tekemällä tiettäväksi, että kaiken pyhän taustalla on Jumalan läsnäolo. Peseytymisen ja puhdistautumisen hengellinen elementti on vahvasti läsnä saunomisessa, toteaa kirkkoherra Mirja Miettinen.

Seurakunnan tarkoituksena on järjestää saunailtoja, joissa toteutuu yhteisöllisyys muun muassa laulujen, rukoushetkien, iltanuotion ja makkaranpaiston myötä. Saunan uskotaan tarjoavan mahdollisuuden myös sielunhoidollisiin keskusteluihin.

Saunan rakentaminen päättyy tammikuun lopussa ja sauna vihitään käyttöön juuri ennen ensimmäisiä löylyjä keväällä lumien lähdettyä.

Siuntion seurakunnan kärrysauna ei ole ainut laatuaan, sillä ainakin Helsingin Malmin seurakunnassa on "äijäprojektin" aikana tehty vastaavanlainen, joskaan ei kirkon näköistä. Koronarajoitusten takia Malmin sauna ei vielä ole ollut käytössä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.