Seurakunta pani kirkkojen kellot juhlistamaan Salon Vilppaan koripallo­mestaruutta – kaupungin­valtuutettu pahastui

Salon seurakunnan kappalainen Suvi Laaksonen ja seurakuntapastori Aki Toivoniemi juhlistivat Salon Vilppaan Suomen mestaruutta Perttelin kirkossa. Kuva: Niina Parviainen

Kirkonkellot soivat Salossa keskiviikkona 28.4. koripallojoukkue Salon Vilppaan historian ensimmäisen Suomen mestaruuden kunniaksi. Joukkueen voittoa kaiuttivat kellot ainakin Salon, Uskelan, Halikon, Kuusjoen, Perttelin ja Perniön kirkoista.

Kirkkoherra Timo Hukan mukaan kellojen soittoa ei erityisesti ehditty organisoida. Viesti lähti seurakunnan yleiseen jakeluun, että siellä soi, missä on ihminen paikalla. Seurakunnalla on viisitoista kirkkoa.

Idean kellojen soitosta esitti kappalainen Suvi Laaksonen. Formulakisoja vuosikymmeniä seurannut Hukka kertoo itse aina vaikuttuneensa siitä, miten Italian Maranellossa soivat kirkonkellot, kun Ferrari voittaa.

– Minun mielestäni se sopi hyvin tähänkin, hän sanoo.

Suvi Laaksonen sanoo olevansa henkeen ja vereen urheiluihminen. Hän muistuttaa, että Salo on palloilukaupunki, johon on tänä vuonna saatu jo kaksi Suomen mestaruutta. Toisen sai LP Viesti naisten lentopallosta.

Laaksosen mukaan Salon Vilppaan pelaajat luovat kaupunkiin hyvää mieltä, yhteisöllisyyttä ja iloa.

– Koriskulttuuri on kasvanut viime vuosina kaupunkia kannattelevaksi jutuksi. Vilppaan peleissä on mieletön tunnelma. Sinne tulee huippuja nuoria miehiä, jotka eivät käytä alkoholia, vaan tulevat fanittamaan jengiä ja huutavat ja kannattavat, vaikka Vilpas häviäisi.

"Iso asia, millainen fiilinki kaupungissa vallitsee"

Toistakin mieltä ollaan. Salon kaupunginvaltuutettu Jaana Haapasalo paheksui Ilta-Sanomissa torstaina paitsi kilpaurheilua ja siihen liittyvää intoa myös kellojen soittoa.

– Ei voi olla totta! Minulla olisi paljon ajatuksia seurakunnan toiminnan turhuudestakin. Tämä menee jo aivan pimeäksi, jos tämä mestaruus saa uskonnollisiakin sävyjä. Onko tämä ihan totta? Haapasalo kauhisteli IS:lle.

Kirkkoherra Timo Hukka kertoo, että jotkut ihmiset eivät ole pitäneet kellojen soittoa arvon mukaisena, koska mieltävät ne saattokelloiksi.

– Mutta tämä on vähäistä verrattuna siihen palautteeseen, jossa on oltu kellojensoitosta iloisia, Hukka toteaa.

Ilta-Sanomissa Salon Vilppaan manageri Antero Jokinen kiittelee seurakuntaa kelloista.

– Hienoa pelisilmää seurakunnalta. Joukkue arvostaa tätä upeaa elettä suuresti. En muista nähneeni tai kuulleeni vastaavaa aikaisemmin.

Kirkkoherra Hukan mukaan Salon seurakunnalla on hyvin vahvasti kansankirkollinen ote ja paljon yhteistyötä kaupungin ja paikallisten toimijoiden kanssa.

– Aika on ollut poikkeuksellinen ja Salossa on muutenkin ollut vastoinkäymisiä, joten seurakunnalla on ollut tärkeä tehtävä hengen luojana ja ylläpitäjänä, Hukka sanoo.

– Se on iso asia kaupungille, millainen fiilinki kaupungissa vallitsee.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Seurakunta pani kirkkojen kellot juhlistamaan Salon Vilppaan koripallomestaruutta – kaupunginvaltuutettu pahastui