Seurakunnissa käännettävä katse tulevaan

Taipalsaasaaren kirkkovaltuustossa toista kauttaan puheenjohtajana vaikuttavan Anja Liimataisen, 56, mielestä seurakunnan toimintoja suunniteltaessa on otettava huomioon ennen kaikkea tulevat sukupolvet.

– On erittäin tärkeää säilyttää heille seurakunnan tarjoama kulttuuriperintö sekä saada heidät myös kiinnostumaan seurakunnan toiminnasta, Liimatainen sanoo.

Taipalsaaren seurakunnassa on tällä hetkellä suunnitelmissa vankasti tulevaisuuteen ja nuoriin satsaava hanke.

– Suunnittelemme uutta leirikeskusta. Olemme tehneet asiasta lapsivaikutusten arvioinnin. Siinä kiinnitettiin huomio lasten toiveisiin sekä päätösten vaikutukseen lapsiperheisiin. Päätöksenteossa tulisi hyödyntää enemmänkin ennakkoarviointia, sillä silloin vaihtoehtoiset ratkaisut tulevat avoimempaan käsittelyyn.

Leirikeskuksesta on parhaillaan menossa suunnittelukilpailu, joka päättyy alkuvuodesta. Sen jälkeen selviää, milloin hanke käynnistyy.

– Toiveeni olisi, että rakennustyöt käynnistyisivät jo ensi vuonna, mutta seurakunnan taloudellinen tilanne sanelee hankkeen etenemisaikataulun. Henkilökohtaisesti olen saanut suunnitelmista paljon lisävirtaa ja iloa, Liimatainen toteaa.

Suuret remontit ajavat pohtimaan yhteistyökuvioita

Taipalsaaren seurakunnassa on käynnissä muitakin investointiprojekteja erityisesti korjausrakentamisen saralla.

– Menossa on entisen pappilan suuri ja euroja nielevä peruskorjaus. Tulemme ensi vuonna tekemään myös kirkkoon sisäremonttia jo valmistuneen ikkunaremontin jatkeeksi. Rahaa on kulunut lisäksi kappelin ehostukseen.

Koska talousasiat ovat Taipalsaarella vahvasti tapetilla, mietitään seurakunnassa mahdollista yhteistyötä muiden seurakuntien kanssa.

– Lääninrovasti lähetti asiasta kirjelmän. Tulemme lähitulevaisuudessa pohtimaan, lähdemmekö mukaan yhteistyöselvitykseen, Anja Liimatainen sanoo.

Päätökset on tehtävä faktojen pohjalta

Kirkkovaltuuston puheenjohtajan mukaan luottamushenkilöltä vaaditaan tasapuolista suhtautumista kaikkiin osapuoliin.

– Asiat täytyy ottaa asioina, eikä niihin saa suhtautua puolueellisesti. Päätökset täytyy tehdä faktojen pohjalta. On myös kuunneltava eri tahojen näkemyksiä tasapuolisesti.

Liimataisen mukaan valtuutetuille hyviä tietolähteitä kirkon valtakunnallisen ja ajantasaisen tiedon saamiseksi ovat esimerkiksi Kotimaa-lehti sekä Sakasti ja evl.fi -sivustot.

Puolueetonta suhtautumista painottava Liimatainen ei innostu politiikan ja uskonnon yhdistämisestä.

– Ne eivät kuulu yhteen. Poliittiset näkemykset eivät saa vaikuttaa seurakunnalliseen päätöksentekoon.

Vapaaehtoisia ja järjestöyhteistyötä tarvitaan

Liimatainen on mukana seurakunnan vapaaehtoistyössä. Lähinnä sydäntä on kirkkokuoro, jossa hän on laulanut viitisentoista vuotta.

– Kuoro on minulle tärkeä harrastus. Sain nimenomaan sieltä lopullisen kipinän lähteä luottamushenkilöksi. Toimin vapaaehtoisrintamalla myös satunnaisesti jumalanpalvelusten avustajana.

Taipalsaarella tarvitaan lisää voimia vapaaehtoistyöhön. Erityisesti nuorempaa väkeä kaivataan riveihin.

– Olemme pohtineet, miten saisimme nuoria innostettua enemmän mukaan toimintaan. Tällä hetkellä mietinnässä ovat erilaiset musiikkitoiminnot.

Liimatainen pitää tärkeänä yhteistyötä eri järjestöjen kesken.

– Seurakunta tekee yhteistyötä muun muassa SPR:n ja MLL:n kanssa. Yhdessä tehden on voimavaroja selkeästi enemmän käytössä. Panostamme yhdessä esimerkiksi vanhusten ystävätoimintaan.

Voimaa luonnosta

Taipalsaaren kirkkovaltuuston puheenjohtaja on luontoihminen. Hän hakeutuu luonnon helmaan useita kertoja viikossa.

– Liikun luonnossa vuodenajan mukaan kävellen, meloen tai hiihtäen. Luonto on minulle paikka, missä mieli lepää ja akut latautuvat. Tunnen itseni luonnossa liikkuessani todella pieneksi, sillä ympärillä on niin paljon kaikkea suurta.

– Luonnossa konkretisoituu myös ajatus tulevaisuudesta. On meidän kaikkien tehtävä hoitaa sitä niin, että jälkipolvetkin voivat nauttia luonnon tarjoamista mahdollisuuksista.

Kuva: Anja Liimataisen kotialbumi.