Seurakunnat aktiivisesti mukana elävissä joulukalentereissa – tapahtumia joulukuun joka päivälle

Oulun tuomiokirkkoseurakunta toteuttaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa elävän adventtikalenterin, joka alkaa 1. joulukuuta. Luvassa on erilaisia tapahtumia joka ilta jouluun saakka.

Kunkin päivän tapahtuma on yllätys, jonka sisältö selviää paikalla. Tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen keskustan seurakuntataloon ja alkavat kello 18, mutta joukossa on myös muualla ja eri aikoina pidettäviä jouluisia hetkiä. Joka kerta tarjolla on glögiä ja piparkakkuja.

– Kun vielä opiskelin teologisessa, törmäsin tällaiseen elävään joulukalenteriin pääkaupunkiseudulla. Päätin, että heti kun pääsen töihin, haluan toteuttaa sellaisen itsekin. Kiva, kun muut täällä Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa innostuivat asiasta myös, sanoo seurakuntapastori Ville Halkosaari.

Tapahtumat kestävät noin tunnin ja ne on suunnattu kaikenikäisille joulunodottajille. Joulukalenterin aikataulu ja tapahtumapaikat löytyvät Oulun seurakuntien verkkosivuilta tapahtumatiedoista. Tieto seuraavan päivän tapahtumasta päivittyy myös tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivulle.

– Elävän adventtikalenterin tarkoituksena on tarjota joulumieltä ja pieniä yllätyksiä arjen keskelle. Luvassa on esimerkiksi jouluista askartelua ja musiikkia. Sunnuntaisin kalenteri toteutetaan jumalanpalveluksen yhteydessä, Halkosaari kertoo.

– Kaikki tapahtumat liittyvät jotenkin siihen, että odotamme Jeesus-lasta.

Seurakunta vahvasti mukana myös yhdistysten elävissä joulukalentereissa

Elävä joulukalenteri -ilmiö rantautui Suomeen vasta runsaat kymmenen vuotta sitten. Nyt niitä järjestävät myös yhdistykset eri puolilla Suomea.

Tänä vuonna esimerkiksi Mynämäellä lukuisat yhdistykset, kunta ja seurakunta ovat yhdistäneet voimansa ensimmäistä kertaa toteutettavaan elävään joulukalenteriin. Ohjelmassa on satutunti, tonttuilua ja ensiaputaitojen kertausta mutta myös joulukuvaelma ja joulutunnelmainen tanssipyhäkoulu. Kalenteri huipentuu aattona lasten joulukirkkoon Mynämäen kirkossa.

Myös Mannerheimin lastensuojeluliiton Perttelin yhdistys kutsuu ihmisiä joulukuun ajan joka päivä erilaisiin tapahtumiin. Ohjelmassa on monenlaista tikkupullanpaistosta paloautoihin tutustumiseen, mutta myös kirkkotilaisuuksia. Esimerkiksi itsenäisyyspäivänä osallistutaan jumalanpalvelukseen ja seurakunnan itsenäisyysjuhlaan. Aaton aattona vietetään Kauneimmat joululaulut -messua, ja kalenteri huipentuu aaton joulukirkkoon.

Helsingin Käpylän kaupunginosan elävän joulukalenterin toteutuksessakin seurakunta on vahvasti mukana. Ohjelmassa on esimerkiksi perheiden elämyksellinen jouluvaellus Käpylän kirkossa sekä yhteislaulutilaisuus kirkkokuorolaisten kanssa kirjastossa. Kalenteri huipentuu aattohartauksiin ja jouluyön messuun.

Tuusniemellä elävään joulukalenteriin kuuluvat muun muassa adventtimessu, konsertti seurakuntakodilla, perhekirkko, kauneimmat joululaulut ja aattohartaus.

Kuva: Kuvakaappaus Mynämäen elävästä joulukalenterista

Lue myös:

Arkistojuttu: Elävä joulukalenteri yhdistää kylän

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.