Selvitys kirkkoa lähellä olevista sote-palvelujen tuottajista esittelee 35 säätiötä ja yhdistystä

Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) kirkko. HDL on iso kirkkoa lähellä oleva sote-toimija. Kuva: Olli Seppälä

Kirkon piirissä toimii useita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tuottavia toimijoita, joista osa on säätiöitä, osa yhdistyksiä. Näistä ei ole ollut saatavissa kattavaa tietoa, minkä vuoksi Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoidon yksikkö sekä Kirkon tutkimuskeskus laittoivat 2019 alulle selvityksen. Se on nyt valmistunut.

Selvitystyön Kirkkoa lähellä olevat säätiöt ja yhdistykset palvelujen tuottajina on tehnyt teologian tohtori Ali Kulhia. Selvityksessä kartoitetaan näitä tahoja sekä niiden palvelutuotantoa ja sopimuksia. Kulhia käsittelee myös kysymystä, millä tavoin niin kutsuttujen sote-palvelujen tuottaminen voisi olla tarkoituksenmukaista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä.

"Selvityksessä käsitellään yhteensä 35:tä säätiötä ja yhdistystä. Monilla näistä on sellaista sote-palvelutoiminnan osaamista, jota seurakunnat voisivat hyödyntää. Tällainen yhteistyö voisi liittyä vaikkapa tyhjenevien kiinteistöjen käyttöön tai joidenkin sote-palvelujen tuottamiseen seurakuntalaisten hyväksi", Kulhia tiivistää Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Selvityksessä esitellään kaupunkilähetyksiä, diakonialaitosten säätiöitä, hiippakuntasäätiöitä, leiri- ja kurssikeskusten säätiöitä, osittain seurakuntien ja hiippakuntien ohjauksessa olevia säätiöitä sekä ruotsinkielisiä säätiöitä. Osa selvityksen esittelemistä toimijoista on suuria, kuten Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, osa pieniä, kuten Töölön Pojat -säätiö.

Myös Kotimaa Oy:n suurin omistaja Kirkkopalvelut ry on yksi selvityksessä esitelty sote-toimija.

Selvitys on luettavissa täällä.

Lue myös:

Kirkon toimijat osallistuvat vanhuspalveluihin, mutta kukaan ei tiedä tarkkaan, miten ja kuinka paljon

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.