Seitsemän kirkollista lomanviettovinkkiä

Lomaa pukkaa, mutta mitä aktiivinen kristitty tekisi silloin hengellisen elämänsä rakennukseksi. Tässä seitsemän vinkkiä!

1. Käy kirkossa

Ehkä liian simppeli vinkki, mutta voi yllättää. Osallistu tavalliseen messuun kotikirkossasi tai miksei jossain kaukaisemmassa seurakunnassa.. Anna itsellesi tilaa ja aikaa.

2. Lue kirja

Etsi kiinnostava hengellinen kirja ja lue se. Jos luet hengellisiä kirjoja muutenkin, tartu johonkin epätodennäköiseen kirjaan. Se voi edustaa itsellesi vierasta korostusta tai teologiaa. Avarru kesähelteellä.

3. Lähde pyhiinvaellukselle

Googlaamalla löytyy eri puolilta maata järjestettäviä erilaisia pyhiinvaelluksia. Ota selvää ja osallistu. Muista asialliset jalkineet ja muut varusteet.

4. Poikkea tiekirkossa

Äläkä vain yhdessä. Kirkkoja voi myös bongata. Monessako ehdit käydä tänä vuonna? Tiekirkkoja löytyy ympäri maata, ja niissä voi olla opas kertomassa paikan historiasta. Kuuntele.

5. Osallistu mökkiläisten hartauteen

Monilla mökkipaikkakunnilla järjestään kesällä yksi tai useampi mökkiläisten kirkkopyhiä tai hartaustilaisuuksia. Mitä jos menisit mukaan?

6. Harrasta ekumeniaa

Käy toisten kirkkokuntien tilaisuuksissa. Rohkaise mielesi ja saapastele sisään. Ota paikkasi penkissä ja kuuntele avoimin korvin ilman kriittistä suodatinta. Kritiikkiä voi harjoittaa paluumatkalla, jos tarvetta ilmenee.

7. Poikkea kesäjuhlille

Herätysliikkeiden kesäjuhlat ovat kirkollisen suven mansikkakakku. Ne kuuluvat kokonaisuuteen, vaikka kaikki eivät niihin ikinä osallistuisikaan. Kannattaa kokeilla, jos ei ole ennen ollut. Varaa aikaa istumiseen ja kuunteluun, mutta myös juhlaväen tarkkailuun.

Hyvää lomaa!

Kuva: Olli Seppälä. Uudenkaupungin vanha kirkko.