Savonlinna sai venepapin

Kirkkovene_Savonlinna

Savonlinna-Säämingin seurakunnassa kirkon sanomaa viedään tänä kesänä eteenpäin myös soutaen. Savonlinnan lähivesillä, Saimaalla matkaa kirkkovene Rebekka, jota kipparoi ensimmäistä kesää ”venepappi”, teologian opiskelija Ville Särkkä.

Soutajia värvätään Savonlinnan kauppatorin laiturista heinäkuun aikana 3-4 kertaa viikossa aina kello 14.00.

  Venepappi Ville Särkän neitsytmatka kirkkovene Rebekan kapteenina oli perjantaina. Ensimmäisen venekunnan lähetti matkaan kirkkoherra Sammeli Juntunen, jonka ideasta nyt käynnistyvä toiminta lähti.

- Soutu kestää noin 40 minuuttia ja soutukertoja on heinäkuussa yli 15. Ilmoittautua voi etukäteen Kauppatorin lähetyskojulla, mutta painopiste on siinä, että ihmisiä voidaan kutsua mukaan soutamaan suoraan torilta, Särkkä sanoo.

Veneeseen mahtuu 14 soutajaa kipparin lisäksi ja sen keulaan voidaan ottaa vielä kaksi vapaamatkustajaa.

Rebekka on toinen Savonlinna-Säämingin seurakunnan puuveneistä. Veneet rakennettiin  viime  kesänä vanhan  savolaisen kirkkovenemallin  mukaan talkootyönä. Toinen veneistä on kesän ajan rippikoululeiriläisten käytössä seurakunnan leirikeskuksessa Hirvaslahdessa.

- Kun veneet oli veistetty ja niitä oli käytetty jonkin verran, kirkkoherralta tuli ajatus, että hienoja uusia veneitä voisi käyttää enemmän tavalla joka palvelisi kirkon keskeistä tehtävää ja sanomaa, Särkkä kertoo.

Seuraavaksi alettiin kehitellä venepapin tai -teologin nimikettä.

- Idea on kypsynyt hiljakseen viime vuoden kesästä lähtien. Nyt on olemassa tietynlainen kaava sille, mitä tämä työ pitää sisällään ja millainen on se lähestymistapa, jolla perinteinen suomalainen kulkuvälinen kirkkovene saadaan palvelemaan kirkon sanomaa ja nykyajan ihmistä, Särkkä toteaa.

(Kuva: Erkki Pitkänen)