Saudi-Arabian kruununprinssi: Israelilaisilla ja palestiinalaisilla on oikeus omaan kotimaahansa

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on todennut yhdysvaltalaisen The Atlantic - lehden haastattelussa, että "palestiinalaisilla ja israelilaisilla on oikeus omaan maahansa".

– Meidän on saatava rauhansopimus taataksemme vakauden kaikille ja jotta saisimme normaalit suhteet, bin Salman sanoo The Atlanticille.

Tällaisista kommenteista huolimatta Saudi-Arabia ei edelleenkään ole virallisesti tunnustanut Israelia.

Prinssin mukaan Israelin olemassaolon kiistämiseksi ei ole uskonnollisia syitä. Sellaisia intressejä on hänen mielestään ainoastaan koskien Jerusalemin Temppelivuoren moskeijaa sekä palestiinalaisten oikeuksia.

Mohammed bin Salman korostaa haastattelussa, että saudeilla ei ole ongelmaa juutalaisten kanssa: maassa työskentelee paljon esimerkiksi yhdysvaltalaisia juutalaisia.

Lisäksi kruununprinssi arvostaa Israelin kasvavaa taloudellista merkitystä.

– Totta kai meillä on paljon yhteisiä [taloudellisia] intressejä Israelin kanssa, ja jos saadaan rauha, Israelilla ja Persianlahden maiden yhteistyöneuvoston mailla, Egyptillä ja Jordanialla olisi paljon yhteisiä intressejä, bin Salman kertoo.

Kukaan toinen korkea-arvoinen saudi ei ole koskaan myöntänyt, että Israel voisi olla olemassa itsenäisenä valtiona. Ylipäätään koko arabimaailmassa tällaiset ylimmän tason ilmaisut juutalaisvaltion tunnustamisesta ovat olleet erittäin harvinaisia.

Maaliskuun lopussa Saudi-Arabia teki historiaa suhteessa Israeliin myös siten, että se salli ensimmäistä kertaa Israeliin lentävän matkustajalennon kulkevan Saudi-Arabian ilmatilan halki. Asiasta kertoo brittilehti The Independent. Kyseinen lento oli Air Indian, ja reitti kulki New Delhistä Tel Aviviin ylittäen Saudi-Arabian.

Israelin kansallinen lentoyhtiö El Al ei ole vielä saanut saudeilta ylilentolupaa.

Mohammed bin Salman: Saudien haasteena ja uhkana on Iran

The Atlanticin haastattelussa kruununprinssi toteaa myös, että Saudi-Arabian kanssa alueellisesta vaikutusvallasta kilpailevan Iranin nykyinen ylin johtaja, ajatollah Ali Khamenei, "saa Hitlerin näyttämään hyvältä".

– Hitler yritti valloittaa Euroopan. Se oli paha juttu. Mutta Iranin ylimmäinen johtaja yrittää valloittaa maailman. Hän luulee omistavansa maailman. Hän on Lähi-idän Hitler, Mohammed bin Salman sanoi.

Saudi-Arabian kuningashuone ja valtaosa kansasta tunnustaa islamin sunnalaista pääsuuntaa. Maassa asuu myös pieni šiialainen vähemmistö, joka prinssin mukaan "elää normaalisti". Mohammed bin Salman korostaa haastattelussa, että ongelma Iranin kanssa ei ole šiialaisuus vaan maan poliittinen johto.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman kertoo haastattelussa Saudi-Arabian kammitsoivan vaikutusvaltaansa levittämään pyrkivän Iranin toimia kaikkialla: Malesiassa, Sudanissa, Irakissa, Jemenissä ja Libanonissa.

– Toivomme, että siten ongelmat siirtyvät takaisin Iranin sisälle. Jos Iranin hallinto sortuu, se on heidän ongelmansa.

Kruununprinssi pitää sodan uhkaa Lähi-idässä tällä hetkellä suurena.

Mohammed bin Salman kertoo haastattelussa myös tukevansa naisia ja heidän tasa-arvoisuuttaan. Naiset saivat hiljattain luvan ajaa autoa Saudi-Arabiassa, mutta periaatteessa naiset eivät edelleenkään saa matkustaa yksin ilman miespuolista sukulaista saattajana.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman toteaa haastattelussa käytännön olevan vaikeasti muutettavissa mutta muistuttaa myös, että käytäntö on uusi: 1960-luvulla saudinaiset matkustivat prinssin mukaan ilman miespuolisia saattajia.

Saudi-Arabia on absoluuttinen monarkia eli sitä hallitsee Saudien kuningassuku. Maan ihmisoikeustilannetta on luonnehdittu yhdeksi maailman huonoimmista. Maassa ei pidetä vaaleja eikä poliittisia puolueita sallita. Lehdistönvapautta on rajoitettu, ja uskonnonvapaus koskee käytännössä vain muslimeja.

Kuva: Amir Levy / Lehtikuva / Reuters. Saudi-Arabian kruununpinssi Mohammed bin Salman YK:ssa maaliskuun lopulla 2018.