Sateenkaariyhdistys Malkus ja Setan alueellinen jäsenjärjestö ajautuivat välirikkoon Helsingissä

Sateenkaariyhdistys Malkuksen ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia ajavan Setan alueellisen jäsenjärjestön välit ovat tulehtuneet Helsingin seudulla. Helsingin Malkus-ryhmä ja Malkus-raamattupiiri eivät ole enää Helsingin seudun Setan (HeSeta) alaista toimintaa.

Malkuksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hengellistä hyvinvointia. Yhdistys on kuulunut Setaan vuodesta 2015 lähtien, mutta sen juuret ovat Setan kristillisen Malkus-ryhmän toiminnassa 1980-luvun alussa.

Aluejärjestöjen erosta päättivät tammikuun lopussa HeSetan hallituksen puheenjohtaja Juha Kilpiä ja toiminnanjohtaja Aaro Horsma yhteistapaamisessa Malkus ry:n ja Malkus-ryhmän edustajien kanssa. Malkuksen edustajat pettyivät päätökseen.

Malkuksella on ryhmätoimintaa myös Turussa, Tampereella ja Lahdessa. Ryhmät toimivat Setan paikallisten yhdistysten alaisuudessa.

Erosta huolimatta Malkus-ryhmä kokoontuu jatkossakin valtakunnallisen Setan toimitiloissa ja Malkus-raamattupiiri Alppilan kirkolla. Asiasta kerrotaan valtakunnallisen Sateenkaariyhdistys Malkuksen tammikuun tiedotteessa.

– Helsingin tilanne on nyt erikoinen ja hyvin harmillinen. Malkus-ryhmät jäävät villeiksi ryhmiksi vaille kattojärjestöä, vaikka saavatkin jatkaa toimintaansa, sanoo Malkuksen puheenjohtaja Johan Brandt
Kotimaa24:lle.

HeSetan toiminnanjohtaja: Kyse on vastuiden selkiyttämisestä

HeSetan toiminnanjohtajan Aaro Horsman mukaan päätöksessä on kyse vastuiden selkiyttämisestä. Valtakunnallisen Setan alueelliset jäsenjärjestöt ovat tukeneet Malkuksen ryhmätoimintaa, kun Malkuksella ei ole ollut siihen omia resursseja. Nyt valtakunnallisella Malkuksella on Taakasta voimavaraksi -nimisessä hankkeessa kaksi omaa työntekijää, joista toinen vastaa vertaistoiminnan koordinoinnista.

– Malkus ry:n ei pitäisi ulkoistaa vastuuta toiminnastaan, kun sille on myönnetty avustus, joka mahdollistaa toiminnan ammattitaitoisen koordinoinnin ja kehittämisen, Horsma sanoo.

Hän vetoaa myös siihen, että HeSetan alueella asuu lähes kolmasosa suomalaisista ja sen vastuulla on hyvin laaja kirjo toimintaa, esimerkiksi nuorisotyötä ja pakolaistaustaisten tukityötä. Horsman mukaan HeSetan on kohdistettava resurssinsa siihen työhön, johon sillä on erityistä osaamista sekä myönnetty rahoitus.

”Vertaistoimintaa täytyy pystyä ajattelemaan pitkällä tähtäimellä”

Malkus-ryhmän vertaisohjaajan Jouni Heikkilän mukaan Helsingin Malkus-ryhmillä on jo vuosia ollut ongelmia HeSetan johdon kanssa eikä päätös tullut yllätyksenä. Myös Johan Brandtin mukaan tilanne Helsingissä on ollut pitkään tulehtunut.

Heikkilän mukaan vertaistukitoiminnan vähentäminen lisää ihmisten yksinäisyyttä, koska palkattua työvoimaa ei riitä kaikkialle, mihin sitä tarvittaisiin. Heikkilä ja Brandt kokevat, että HeSetassa on ajettu jo pidemmän aikaa alas vertaisryhmien toimintaa. Horsman mukaan tämä ei ole totta.

Jouni Heikkilä kuuluu valtakunnallisen Malkuksen hallitukseen. Se on linjannut, ettei yhdistys järjestä säännöllistä ryhmätoimintaa. Taakasta voimavaraksi -hanke jatkuu kaksi vuotta. Sen jälkeen ei ole tietoa siitä, onko yhdistyksellä palkattuja työntekijöitä tai rahoitusta.

– Vertaistoimintaa täytyy pystyä ajattelemaan pidemmällä tähtäimellä. Itse olen ollut tähän sitoutunut jo vuosia, myös taloudellisesti. Teen nelipäiväistä työviikkoa, jotta voin toimia vapaaehtoisena ryhmänohjaajana perjantaisin.

Eheytyshoidot aiheuttavat hankausta

Sateenkaariyhdistys Malkus on Setan jäsenjärjestö eikä yhteistyössä ole ongelmia valtakunnallisella tasolla. Setassa suhtaudutaan Johan Brandtin mukaan Malkukseen nykyisin myönteisesti.

– Aiemmin suhtautuminen kristillisyyteen oli Setassa kielteistä, ja nykyäänkin järjestö korostaa, ettei se ole sitoutunut mihinkään maailmankatsomukseen. Malkuksessa toivoisimme Setalta selkeämpää asettumista kristittyjen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tueksi, Brandt sanoo.

Setan jäsenjärjestöissä on näkemyseroja eheytyshoitojen tuomitsemisen käytännön linjauksissa. Ihmisten persoonallisuuteen kajoaminen tuomitaan laajasti, mutta Malkuksessa ajatellaan, että eheytyshoitoihin osallistuneiden jyrkkä tuomitseminen ei auta ketään.

– Jos joku sanoo saaneensa apua eheytyksestä, emme halua kiistää tai nollata hänen kokemuksiaan, vaikka ajattelemmekin Malkuksessa pohjimmiltaan niin, että eheytyshoidot ovat vahingollisia, Johan Brandt sanoo.

Kuva: Olli Seppälä. Pride-kulkue 2017.

Oikaisu: Juttuun on korjattu 20.2. kello 15.00 paikka, jossa Malkus-raamattupiiri kokoontuu. Piiri kokoontuu Alppilan kirkolla eikä Kallion kirkolla.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliThe New York Times: Katolisella kirkolla salaiset ohjeet papeille, joilla on lapsia
Seuraava artikkeliKorkea-arvoinen yhdysvaltalaispappi menetti pappisoikeutensa hyväksikäyttösyytösten takia

Ei näytettäviä viestejä