Sasi: Sharian käyttö riitojen sovittelussa selvitettävä

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (Kok.) kannattaa islamilaisen sharia-lain osittaista käyttöönottoa muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa. Sasin mukaan Suomen ulkopuolelta saapuneiden islamilaisten maahanmuuttajien olisi helpompi sitoutua uskonnollisen sovittelijan tekemiin ratkaisuihin ja järjestelmän luominen voisi edistää sovinnollisuutta yhteiskunnassa.

Sharia-lakia voisi Sasin mukaan soveltaa ainoastaan niiltä osin, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa. Sovittelijat eivät miltään osin korvaisi myöskään suomalaista tuomioistuinjärjestelmää.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar sanoi Kotimaa24:n haastattelussa, että islamilaisen lain osittainen soveltaminen siviiliriitojen sovittelussa olisi tarpeen, että avioliittoon, avioeroon ja perintöön liittyvät asiat saataisiin paremmin järjestetyksi.

Sasin mukaan asia pitäisi alkuvaiheessa selvittää.

- Kannattaisi varmasti selvittää mitä hyötyjä voidaan saada ja minkälaisia resurssitarpeita on ja minkälaisia henkilöitä on käytettävissä sovittelijoiksi. Kun se on tehty, niin toiminta voidaan käynnistää. Jotta saadaan sille virallinen status, niin oikeusministeriö voisi antaa taloudellista tukea, joka osoittaisi yhteiskunnan hyväksynnän.

Sasin mukaan toiminnan käynnistäminen ei ainakaan ensi vaiheessa edellyttäisi lainsäädännöllisiä muutoksia.

- Jos katsotaan että on laajentumistarvetta, niin sen jälkeen voidaan miettiä, että mennäänkö lainsäädännön alaan,  mutta ei ensimmäisessä vaiheessa.

Sharia-lakia siviiliriidoissa soveltavia islamilaisia sovittelijoita työskentelee muun muassa Britanniassa.

Lue myös: Hajjar pohdiskelee islamilaisen lain käyttömahdollisuuksia Suomessa