Sankari­hautausmaille halutaan yhtenäiset tietolaatat – Ylä-Savossa pilottihanke

Tietolaatta Varpaisjärven sankarihautausmaalla. Kuva: Anssi Saarelainen

Ylä-Savon seurakuntayhtymän sankarihautausmaille on kesän alussa saatu yhtenäiset tietolaatat. Ne on pystytetty jokaiselle yhtymän alueella olevalle sankarihautausmaalle.

Tietolaatassa on tieto sankarihautausmaan perustamisvuodesta, sankarivainajien lukumäärä, muistomerkin suunnittelija sekä paljastamisvuosi.

Tietolaatat ovat osa Kaatuneiden muistosäätiön hanketta, jossa Ylä-Savon seurakuntien yhdeksän sanakarihautausmaata toimivat pilottina. Yhtymä sai muistolaattoja varten Kaatuneiden muistosäätiöltä avustusta 8000 euroa.

Hankkeen tavoitteena on saada mahdollisimman monelle sankarihautausmaalle yhdenmukainen tietolaatta. Lisäksi tarkoituksena on parantaa paikallisesti tietämystä sankarihautausmaista nykyisille sekä tuleville sukupolville.

Sankarihautausmaita on Suomessa yhteensä noin 630, joista evankelisluterilaisen kirkon vastuulla on noin 620, ortodoksisen kirkon vastuulla seitsemän ja juutalaisen seurakunnan vastuulla yksi. Lisäksi kaatuneita on haudattu luovutetuilla alueilla sijaitseville kenttähautausmaille seitsemään eri paikkaan.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Sankarihautausmaille halutaan yhtenäiset tietolaatat – Ylä-Savossa pilottihanke