Saksan katolisissa kirkoissa siunattiin samaa sukupuolta olevia pareja protestina Vatikaania vastaan

Parien siunaustilaisuus katolisessa kirkossa Saksan Kölnissä maanantaina. Kuva: Thilo Schmuelgen / Reuters / Lehtikuva

Yli 80 paikkakunnalla Saksassa ja Sveitsin Zürichissä katoliset seurakunnat järjestivät maanantaina 10. toukokuuta "rakastavaisten siunauksia", joihin toivotettiin tervetulleiksi erityisesti samaa sukupuolta olevia pareja. Asiasta kertoo Catholic News Agency.

Arviot tilaisuuksien määrästä vaihtelevat. Samoin tilaisuuksien luonne ja kulku on ollut vaihtelevaa. Würzburgin kaupungissa noin 130 osallistujaa kerääntyi Augustinerkirche-kirkkoon, kun taas Kölnissä katolisen yliopistoyhteisön kappelissa siunattiin kuusi paria. Monin paikoin yleinen siunaus lausuttiin jumalanpalveluksen lopuksi mutta pariskuntia siunattiin myös henkilökohtaisesti.

Tempaus oli reaktio Vatikaanin uskonopin kongregaation julkaisemaan linjaukseen, jonka mukaan kirkolla ei ole valtaa siunata samaa sukupuolta olevien suhteita. Linjauksessa painotetaan, että papit eivät voi siunata samaa sukupuolta olevia pareja, jotka pyytävät jonkinlaista uskonnollista hyväksyntää suhteelleen.

Vatikaanin uskonopin kongregaatio on painottanut, ettei sen linjaus koske vain homoseksuaaleja pareja vaan kaikkia pariskuntia, jotka toteuttavat seksuaalisuuttaan virallisen avioliiton ulkopuolella.

Saksan katolisen piispainkokouksen puheenjohtajan, piispa Georg Bätzingin mielestä saksalaisten pappien tempaus ei vie asioita eteenpäin eikä siunauksen liturgiaa pitäisi käyttää protestitarkoituksessa. Vatican Newsin mukaan hän kuitenkin myös kritisoi uskonopin kongregaation linjausta ja toteaa, että samaa sukupuolta olevien parien suhteita pitäisi arvioida uudelleen samoin kuin kirkon seksuaalimoraalin kehityssuuntaa.

Katolisen kirkon vaikutusvaltainen maallikkojärjestö Saksan katolisten keskuskomitea on ottanut tempaukseen hyväksyvän kannan. "Nämä ovat jumalanpalveluksia, joissa ihmiset kertovat Jumalalle, mikä heitä koskettaa", järjestön edustaja Birgit Mock totesi uutistoimisto AP:lle antamassaan lausunnossa.

Tuhannet saksalaiset papit ja kirkon työntekijät ovat allekirjoittaneet adressin, jossa vaaditaan katolista kirkkoa ulottamaan siunaus myös samaa sukupuolta oleviin pareihin.

Oikaisu 17.5. kello 10.05. Ilmaisun augustiinilaiskirkko tilalle muutettu kirkon nimi Augustinerkirche. Cologne-nimi korvattu kaupungin suomenkielisellä nimellä Köln.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.