Saapas-toiminnan elämäntyö­palkinto kahdelletoista – myös vuoden Saapasteko-palkinto jaettiin

Kaduilla ja nuorten kokoontumispaikoissa päivystävä KatuSaapas on yksi Palveluoperaatio Saappaan toiminnoista. Kuva: Ville Viinikainen

Erityisnuorisotyön uranuurtaja, vapaaehtoistoimintaan vahvasti perustuva Palveluoperaatio Saapas täyttää 50 vuotta. Juhlan kunniaksi viime viikolla Kirkon kasvatuksen päivillä myönnettiin kaksitoista Saappaan elämäntyöpalkintoa.

Elämäntyöpalkinnon saivat Kainuussa vaikuttaneet Tarja Vehkaoja, Kari-Pekka Vehkaoja, Paavo Kuvaja ja Pasi Nieminen, Helsingissä vaikuttaneet Henna-Mari Kettusaari, Jukka Rakemaa, Juha Kasari ja Jukka Laaksonen, Nurmijärven Saappaan perustanut Marjut Timonen, pitkään erityisnuorisotyötä ja Saapas-toimintaa Raumalla tehnyt Tapani Julkunen sekä entisen Nuorten Keskus ry:n erityisnuorisotyön sihteeri Juhani Virtanen. Myös Lasten ja nuorten keskuksen ulkopuolisuuden ehkäisyn suunnittelija Ville Viljakainen sai palkinnon.

Vuoden Saapasteko 2021 -palkinnon saivat Vanajan Saappaan Roosa Kaivoluoto ja Susannah Numminen. Palkinnolla halutaan tuoda vuosittain esille merkittäviä tekoja Saapas-toiminnan ja nuorten parhaaksi. Kaivoluoto ja Numminen saivat palkinnon, sillä he ovat haastavassa tilanteessa ottaneet vapaaehtoisina Vanajan Saappaan toiminnan vastuulleen, kun seurakunnalla ei ollut enää osoittaa työntekijää toimintaan.

Palveluoperaatio Saapas pyrkii vastaamaan nuorten välittömään sosiaaliseen, psyykkiseen tai fyysiseen avun tarpeeseen. Saappaan vapaaehtoiset ovat turvalliseksi tunnistettavia, luotettavia aikuisia, jotka ovat saaneet tehtävään koulutuksen.

Saapas-operaation ideana on mennä sinne, missä nuoret jo ovat. Vapaaehtoiset kohtaavat nuoria heidän omilla ehdoillaan kaduilla, festareilla, sosiaalisessa mediassa ja chatissa.

Palveluoperaatio Saappaan toimintaa koordinoi Lasten ja nuorten keskus.

Oikaisu 26.1.2022 kello 13.15. Muutettu otsikkoa ja juttua. Elämäntyöpalkinnon saajia oli kymmenen sijaan kaksitoista. Lisätty Jukka Laaksosen ja Tapani Julkusen nimet.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.