Ruotsin kirkossa on nyt pappina enemmän naisia kuin miehiä

Ruotsin evankelisluterilaisen kirkon palveluksessa työskentelee pappeina nyt enemmän naisia kuin miehiä. Naisia on pappeina 1533 ja miehiä 1527. Luvut ovat Ruotsin kirkon työmarkkinalaitoksen syksyn 2019 tilastoista. Asiasta kertoo Kyrkans Tidning.

Ruotsin kirkkohallituksen kirkolliskokoukselle antaman tasa-arvoraportin mukaan miespuolisten pappien lukumäärä on 1483 ja naispuolisten 1433. Luvut ovat kuitenkin vuodelta 2018.

– Tähän liittyy myös hierarkkinen näkökulma. Kirkkoherroista edelleen vain 37 prosenttia on naisia, sanoo kirkkohallituksen yhdenvertaisuusasioihin erikoistunut asiantuntija Erik Gyll.

Monet Ruotsin kirkon ammattiryhmistä ovat joko nais- tai miesvaltaisia. On tavallisempaa, että naisia työskentelee enemmän miesvaltaisilla aloilla kuin miehiä naisvaltaisilla.

– Diakonityöntekijöistä naisia on 89 prosenttia. Siinä ei ole tapahtunut muutosta sitten vuoden 1985, Gyll huomauttaa.

– Vaikka olemme tulleet pitkälle, sukupuoleen perustuvaa valta-ajattelua on yhä. Niin kauan kuin siinä esiintyy vinoumaa, on asiaa edelleen työstettävä. Tasa-arvossa on lopulta kysymys ihmisen arvokkuudesta, Gyll sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä