Ruotsalais­piispa sai potkut, syynä avioliiton ulkopuolinen suhde hiippa­kunnan työntekijään

Ruotsin kirkon Visbyn hiippakunnan piispa Thomas Petersson on erotettu virastaan. Poikkeuksellisen päätöksen erottamisesta julkisti tiistaina 1.2. piispojen vastuulautakunta.

Päätös tuli voimaan heti ja se tarkoittaa, että Petersson menettää toimivaltansa piispana sekä oikeutensa toimia Ruotsin kirkon pappina tai diakonina. Päätöksestä ei voi valittaa.

Syy erottamiseen on vuonna 2018 Visbyn hiippakunnan piispaksi vihityn Peterssonin useita vuosia kestänyt avioliiton ulkopuolinen suhde hiippakunnassa työskentelevän henkilön kanssa. Suhteen paljastuttua seitsemän hiippakunnan kirkkoherraa teki piispasta valituksen, ja lopulta asia vietiin piispojen toimintaa valvovaan piispojen vastuulautakuntaan. Piispa on ilmoittanut suhteestaan lautakunnalle myös itse.

Erottamisen perusteena on, että Petersson on rikkonut pappislupauksensa, koska hän on vahingoittanut piispan viran mainetta ja arvokkuutta. Kirkkolain mukaan piispoja valvova toimielin voi tällaisissa tapauksissa julistaa piispan epäpäteväksi.

Näin on nyt tapahtunut ensimmäisen kerran sitten vuoden 2000, jolloin Ruotsin kirkko erosi valtiosta.

– Tässä tapauksessa on katsottava uskottomuutta ja pappislupauksen rikkomista kokonaisuutena. Myös tapauksen pitkäaikaisuudella on merkitystä ja sillä, millainen ammatillinen yhteys osapuolilla on, vastuulautakunnan puheenjohtaja Robert Schött sanoo Kyrkans Tidning -lehdessä.

Ruotsin kirkon piispoja valvovaan elimeen kuuluu neljä varsinaista jäsentä ja sihteeri, joka on myös koollekutsuja. He ovat tällä hetkellä juristi Robert Schött (puheenjohtaja) Tukholmasta, kirkkoherra Ingemar Söderström Örebrosta, tuomiokirkon kappalainen Thomas Stoor Linköpingistä sekä filosofian tohtori Elisabeth Engberg Skellefteåsta. Sihteerinä toimii laamanni Maria Wetterstrand Hagström Uppsalasta.

Piispa Thomas Petersson, 53, kommentoi Kyrkans Tidningissä erottamistaan surullisena.

– Papin työ on ollut koko elämäni, ja nyt se viedään pois. Tämä on iso mullistus elämässäni.

Petersson kertoo, että hän olisi toivonut voivansa ehkä jatkaa pappina, vaikka piispanvirka vietäisiinkin. Hänellä on tiettävästi mahdollisuus myöhemmin anoa paluuta pappisvirkaan.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkoon kuuluminen vaihtelee rajusti hiippa­kunnittain – alueelliset erot kasvaneet entisestään
Seuraava artikkeliKolumni: Synti ja häpeä, Räsänen ja syyttäjä

Ei näytettäviä viestejä