Ruokanen: Häkkisen uhkapuheet järjettömiä

Ruokanen_Miikkax205Miikka Ruokanen tyrmää niin ikään ehdolla olevan hiippakuntadekaani Sakari Häkkisen näkemyksen, jonka mukaan Ruokanen olisi uhka kirkolle ja Kuopion hiippakunnalle. Ruokanen kertoo olevansa erittäin hämmästynyt Häkkisen mielipiteistä.

- Kysymys on kuitenkin avoimesta demokraattisesta vaalista, jossa erilaisista näkemyksistä pitää voida avoimesti ja vapaasti keskustella. Hän ekskommunikoi ja normittaa näkemyksiä erikoisella ja poikkeavalla tavalla ja määrittää mikä sopii ja ei sovi kirkossa linjaksi, Ruokanen sanoo.

Häkkisen uhkapuheet Ruokanen kuittaa absurdina.

- Jos edustan klassista kristinuskoa ja perinteistä luterilaista uskonkäsitystä, on käsittämätöntä ajatella, että sellainen olisi uhka kirkolle, Ruokanen sanoo ja lainaa kirkkolain 1. pykälää ja kirkkojärjestystä.

- Kaikkia oppeja on kirkossa arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan. Jos uskotaan Raamattuun Jumalan sanana ja pitäydytään vanhakirkolliseen uskontulkintaan ja luterilaisiin tunnustuskirjoihin, niin nehän ovat kirkkomme perusta. Jos henkilöitä, jotka ilmoittavat pysyvänsä näissä pidetään uhkana, niin Häkkisen väite on absurdi, järjetön ja vastoin meidän kirkkomme fundamentteja.

Ruokanen ihmettelee myös Häkkisen väitettä, jonka mukaan Ruokanen edustaisi kirjaimellista raamatuntulkintaa.

- Väite on propagandistinen ja yksinkertaistava. Olen väitellyt teologisesta hermeneutiikasta ja kirjoittanut aiheesta oppikirjan. Jos Häkkinen tutustuisi kirjoituksiini, hän ei väittäisi noin.

Ruokanen kiistää myös viitanneensa sanallakaan Kuopion hiippakuntaan tai siellä työskenteleviin henkilöihin esitelmässään Lapuan synodaalikokouksessa puolitoista vuotta sitten.

- En viittaa Kuopion hiippakuntaan. Siellä on kyllä kriittisiä näkemyksiä John Shelby Spongista.

Piispa Spong on ilmoittautunut Sakari Häkkisen tukijaksi hänen vaalisivuillaan.

Ruokasen lisäksi Häkkinen piti Kuopion hiippakunnan ja kirkon uhkana myös piispankokouksen pääsihteeri Jari Jolkkosta, joka on myös ehdolla piispanvaalissa. 

Lue myös

Häkkinen: Jolkkonen ja Ruokanen eivät uhka kapitulille vaan koko kirkolle

Jolkkonen: Uhkapuhe ei sovi piispanvaaliin