Rukoushelmet ovat tekijänoikeudella suojattuja

Ruotsalaisen piispan kaksikymmentä vuotta sitten tekemästä keksinnöstä tuli menetys myös Suomessa. Rukoushelmiä käytetään yhä laajasti seurakunnissa, vaikka niiden suosio on tekijänoikeussyistä vähentynyt.

Rukoushelmiin liittyvän tarinan mukaan piispa Martin Lönnebo oli purjehtimassa Välimerellä pienellä matkailijoille kunnostetulla kalastusveneellä. Myrskyn yllättäessä vene rantautui suojaisan kylän laituriin. Huono sää kesti odotettua kauemmin ja Lönnebo alkoi kehitellä ajatusta helminauhasta, joka auttaisi ihmisiä keittymään rukoukseen.

Esikuvana Lönnebolla oli katolinen rukousnauha, mutta hän teki omasta rukousnahastaan lyhyemmän ja luterilaisemman.

– Hän on pedagoginen nero, kustannusliike Verbumin julkaisujohtaja Jonas Eek sanoo Lönnebosta Sana-lehdessä.

Verbum on rukoushelmien virallinen kustantaja ja sillä on niihin tekijänoikeudet. Lönnebon idean mukaisia rukoushelmiä ei saa myydä ilman Verbumin lupaa. Ensimmäisessä rukoushelmikirjassaan Lönnebo kuitenkin kehotti ihmisiä tekemään rukoushelmet itse.

Suomessa Verbumin rukoushelmiä myy Sacrum. Myyntipäällikkö Susanna Mäntyrannan mukaan rukoushelmien myyntimäärät seurakunnille ovat pudonneet sen jälkeen kun markkinoilla sai olla vain Verbumin helmiä. Tällä hetkellä niitä myydään hintaan 10 euroa. Sacrumin omien rukoushelmien hinta oli 2,70.

Lönnebon rukoushelmien ohella seurakunnissa ovat suosittuja katekismushelmet, joissa on hieman samanlainen idea. Lisäksi jotkut tekevät rukoushelmiä itse.

Ruotsissa on meneillään rukoushelmien 20-vuotisjuhlavuosi.

Kuvassa Verbumin rukoushelmet. Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Rukoushelmien tekijänoikeuksista vallitsee epätietoisuutta

Kuningattaren ranteessa rukoushelmet Obama-tapaamisessa

Edellinen artikkeliPäivämies: Lohdutuksen lisäksi tarvitaan neuvoja ja nuhteita
Seuraava artikkeliOlarissa etsitään kastettujen puuta

Ei näytettäviä viestejä