Reformaation merkitys ja naisen asema kirkossa uskonnon yo-kokeen jokeritehtävät

Kevään ylioppilaskirjoitusten ohjelmassa olivat perjantaina 24.3. muun muassa uskonnon ja elämänkatsomustiedon kokeet.

Evankelis-luterilaisen uskonnon kokeessa piti lehtiuutisen pohjalta arvioida luterilaisen etiikan näkökulmasta, pitäisikö hoitohenkilökunnalla olla oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä. Tehtävissä kysyttiin myös muun muassa papin tehtäviä Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa ja uskonnonvapauden toteutumista Suomessa itsenäisyyden aikana.

Aineiston avulla piti analysoida tottelemattomuutta ja tottelevaisuutta kristillisen etiikan näkökulmasta.

Sekä evankelis-luterilaisen että ortodoksisen uskonnon kirjoittajia pyydettiin pohtimaan Raamatun ja kirkkohistorian perusteella, kuka perusti kristinuskon. Maailmanuskontoja testattiin muun muassa kysymällä määritelmää halalille, karmalle ja sapatille. Islamin ja kristinuskon suhdetta analysoitiin helsinkiläisen moskeijan seinään kiinnitetyn mainoksen virittämänä.

Molempien uskontojen kokeissa kysyttiin myös, miten naisten asema ja vaikutusmahdollisuudet kirkossa ovat muuttuneet kristillisen kirkon historiassa. Evankelis-luterilaisessa uskonnossa naisten asema oli myös jokeritehtävä, josta voi saada kuuden pisteen sijaan enimmillään yhdeksän pistettä.

Toisena jokeritehtävänä evankelis-luterilaisessa uskonnossa kysyttiin, miten 1500-luvun reformaatio on vaikuttanut suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Ortodoksisessa uskonnossa vastaava kysymys oli: "Vuonna 1917 Venäjällä tapahtui vallankumous ja Suomi itsenäistyi. Miten nämä tapahtumat vaikuttivat ortodoksisen kirkon asemaan Suomessa?".

Molemmissa uskonnon yo-kokeissa oli kymmenen tehtävää, joista sai vastata enintään kuuteen. Ylioppilastutkintolautakunta ei julkaise kokeita kokonaisuudessaan verkkosivuillaan aineistojen tekijänoikeuksien takia.

Kuva: Olli Seppälä. Kuvassa reformaation merkkivuoden kunniaksi markkinoille tullut Luther-nukke.