Rauhan Tervehdys: Oulussa aloittaa ryhmä lestadiolaisesta liikkeestä irtautuneille tytöille

Oulun seurakunnissa aloittaa maaliskuussa ryhmä vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä irtautuneille ja irtautuville tytöille. Luottamuksellista EXL-ryhmää ohjaavat Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala ja Oulun seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönohjaaja Ansku Saukkomaa. Ryhmä on tarkoitettu 15–19-vuotiaille.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Oulun seudun seurakuntalehti Rauhan Tervehdys.

Mono Kuoppala sanoo lehdessä, että toiveita ryhmän perustamisesta on tullut koulujen oppilashuollosta ja nuorilta itseltään. Kuoppalan mukaan tuki on nuorille tärkeää elämäntilanteessa, jossa he ovat ottaneet etäisyyttä kenties hyvinkin tiiviistä lähiyhteisöstään. Ryhmästä saa tukea myös silloin, jos nuori päättää palata liikkeeseen.

Mono Kuoppalan mukaan vanhoillislestadiolaisuudesta irtautumisen taustalla on usein ristiriita herätysliikkeen virallisen opetuksen ja nuoren omien näkemysten välillä.

Vanhoillislestadiolaisuuden kattojärjestön Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen puheenjohtaja Matti Taskila sanoo Rauhan Tervehdyksessä ajattelevansa, että irtautuvien elämässä "uskomisen merkitys on vähentynyt".

– Uskomisen sijasta heidän sydämelleen tulee muita asioita ja arvoja, jotka vievät eroon uskonyhteydestä, Taskila sanoo.

Hänen mukaansa liikkeessä opetetaan, ettei irtautuneita saa syrjiä heidän ratkaisunsa seurauksena.

Kuva: Suviseurat / Kuvapalvelu. Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen kesätapahtuma Suviseurat Muhoksella kesällä 2019.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.