Räsänen: Arhinmäki ei jakanut nuorisotyön järjestöjen rahoja tasapuolisesti

rasanen_220Päivi Räsäsen (kd.) mielestä kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) päätös jättää eräät nuorisotyötä tekevät kristilliset järjestöt ilman tukea osoittaa puutteellista perehtymistä järjestöjen toimintaan.

- Olisin itse jakanut määrärahat tasapuolisesti, jos olisin ollut kulttuuriministeri, Räsänen sanoo Kotimaa24:lle.

Hän on siis sitä mieltä, ettei Arhinmäki ollut tasapuolinen. Tämän Räsänen tuo julki myös blogissaan. Arhinmäki jätti kirkolliset Kansanlähetyksen ja SLEF:n tuetta muun muassa niiden yhteyden vuoksi Älä alistu! -kampanjaan. Taannoin paljon kohua herättäneessä herätysliikepohjaisessa kampanjassa katsottiin muun muassa, että homoseksuaalit voivat eheytyä heteroiksi. Arhinmäen mukaan kampanja oli nuorisolain vastainen.

"Pidän perustelua huolestuttavana. Siinä puututaan uskonnon- ja sananvapauden ydinalueelle. Päätös osoittaa myös puutteellista perehtymistä järjestöjen toimintaan. Ensinnäkin kielteisen päätöksen saanut Suomen ruotsinkielinen evankeliumiyhdistys (SLEF) ei ollut lainkaan mukana kampanjassa. Toiseksi mainittu kampanja kertoi ainoastaan yhden todellisen henkilön oman elämäntarinan eikä siinä otettu syrjivää kantaa, vihapuheesta puhumattakaan, mitään vähemmistöä kohtaan. Päätöksen perusteluissa todetaan, että 'harkinnassa on otettu huomioon nuorisolain arvomaailman toteutuminen.' Sanaa 'arvomaailma' ei esiinny nuorisolaissa lainkaan. Vaikka ministeri saa käyttää harkintavaltaansa avustusten jaossa, niin harkintavalta on lakiin sidottua", Räsänen kommentoi Arhinmäen päätöstä blogissaan.

"Päätöksessä todettiin myös, että 'hakemuksen hylkäys perustuu hakijoiden keskinäiseen vertailuun'. Jos kielteinen päätös tehtiin näiden kristillisten järjestöjen avioliittoinstituutioon liittyvien näkemysten vuoksi, niin millä vertailuperusteella avustus kuitenkin myönnettiin Suomen Islamilaiselle Neuvostolle?", hän kysyy.

Räsäsen mukaan valtiontaloudelle nuorisotyötä tekevien järjestöjen tuet ovat marginaalisia. "Mutta periaatteellisella tasolla olen huolestunut kulttuuriministerin tekemien kielteisten päätösten perusteluista. Moniarvoisessa yhteiskunnassa tulee kohdella tasapuolisesti myös kristilliseen arvomaailmaan perustuvaa kansalaistoimintaa", hän kirjoittaa.

Päivi Räsänen kertoo Kotimaa24:lle keskustelleensa Arhinmäen kanssa rahoituspäätöksestä.

- Totesimme, että tässä asiassa näkemyksemme eroavat, hän kuittaa.

Hän kertoo, ettei hän ota Arhinmäen päätökseen kantaa kirkollisista asioista vastaavana ministerinä, koska päätös nuorisotyötä tekevien järjestöjen avustuksista on yksinomaan kulttuuriministerin.

- Kirkkoministerillä ei ole tähän päätöksentekoon mitään osuutta. Sen sijaan olen ottanut asiaan kantaa saman hallituksen edustajana ja puoluejohtajakollegana.

Lue Räsäsen blogikirjoitus

Lue Arhinmäen blogikirjoitus

Lue Kotimaa24:n uutiset aiheesta: Yhteys Älä alistu! -kampanjaan vei ministeriön tuet järjestöiltä

KD Naiset: Arhinmäki ei kunnioita sananvapautta

Nuorisopoliitikot hermostuivat Arhinmäen tukipäätöksestä

Arhinmäki: Syytökset suvaitsemattomuudesta vahvistaneet näkemystäni