Rannan muslimipiirroksen viesti ei ole muslimeja loukkaava

RannanpiirrosISOIN

Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtajan Abdi-Hakim Yasin Ararsen mukaan Kirkko ja kaupunki -lehdestä hyllytetyn Ville Rannan pilapiirroksen viesti oikein luettuna ei ole muslimeita loukkaava. Hän kuitenkin uskoo, että kuvan viestiä olisi voitu tulkita väärin.

- Kuvan pointti on ok, Yasin Ararse sanoo.

Hän viittaa tällä siihen, että ranskalaiset muslimit esitetään kuvassa maahan juuri säädetyn burkakiellon takia kärsivänä osapuolena. Kuva siis asettuu viestillään ranskalaisten muslimien puolelle. Helsingin Sanomille sarjakuvataiteilija Ranta lausui, että kuvan tarkoitus ei ollut loukata kristityitä, vaan puolustaa muslimeja, koska Euroopassa ja Ranskassa on hänen mukaansa ollut havaittavissa musliminaisten vainoa.

Yasin Ararse kuitenkin arvelee, että monet muslimit voisivat tulkita kuvan viestiä väärin. Tämä puolestaan johtuu siitä, että muslimit eivät normaalisti usko, että Jeesus naulittiin ristiin. Koko ristiinnaulitsemisen ja siihen sisältyvän kristillinen syntien sovittamisen ajatus voi siis olla muslimeille vieras. Tämän vuoksi muslimi saattaisi tulkita kuvaa sen viestille aivan päinvastaisesti eli siten, että se kehottaisi ristiinnaulitsemaan muslimeja. Tästä kuvassa ei siis suinkaan ole kyse.

”Päätoimittajana olisin julkaissut kuvan”

Sinänsä siinä, että muslimi esitettäisiin taiteellisesti ristillä riippuvana, ei ole Yasin Ararsen mukaan erityisesti mitään muslimeita loukkaavaa.

Hän ymmärtää, ettei Kirkko ja kaupunki julkaissut kuvaa. Tätä hän perustelee paitsi sillä, että muslimit olisivat voineet tulkita kuvan viestin väärin, mutta myös sillä, että hän ajattelee, että kuva olisi voinut loukata kristittyjä.

- Ehkä kuvan konteksti ja ajankohta pääsiäisenä olisi ollut väärä, Yasin Ararse sanoo ja tulee samalla tukeneeksi Kirkko ja kaupungin linjaa rauhoittaa kuvan hyllyttämisellä nimenomaan pääsiäisen aikaa.

Kirkkohistorian yliopistonlehtori Mikko Ketola on Anni Isotalon tutkimuksia -sarjakuvan käsikirjoittaja. Kyseessä on seikkailusarjakuva.

Häntä Rannan piirros ei loukkaisi henkilökohtaisesti.

- Olen tottunut Ville Rannan tyyliin, ja pidän hänen piirroksistaan. Jos olisin ollut päätoimittaja, olisin hyväksynyt kuvan julkaisemisen.

Toisaalta hän sanoo myös ymmärtävänsä sitä, että lehti päätti jättää sen julkaisematta. Ketolan mukaan kuva olisi voinut ”aiheuttaa väristyksiä kirkolliselle konservatiivisille porukalle”.

- Minua kuva ei olisi häirinnyt, mutta varmaan jotkut olisivat loukkaantuneet siitä pääsiäisen aikaan. ”Tämä on sitä tyypillistä liberaalien hapatusta”, olisi voinut joku ajatella. Ei tietystikään tahallaan kannata ruveta ärsyttämään.

- Poliittisesti se olisi saattanut hiukan maahanmuuttokriittisiä tyyppejä ärsyttää, tämä on veikkaus, Ketola jatkaa.

Muslimien puolesta Ketola ei lähde kuvaa tulkitsemaan.

Kotimaa24 kertoi eilen, että Helsingin seurakuntayhtymän Kirkko ja kaupunki -lehti julkaissut Ville Rannan pilapiirrosta. Lue Rannan ja Kirkko ja kaupungin päätoimittaja Seppo Simolan kommentit täältä.