Psykoterapeutti: Puumien tielle osuu alaikäisiä

PahoinvointiHeidi Valasti uskoo, että niin kutsuttu puumailmiö kantaa Suomessa sisällään synkkää varjoa. Varttuneempien naisten tielle voi osua nuorempien täysi-ikäisten miesten lisäksi myös alaikäisiä poikia, jopa 13-17-vuotiaita.

Valasti perustaa väitteensä paitsi omaan työhönsä myös kollegoilta ja ”kansan suusta” kuulemaansa. Hän mainitsi tästä ”järkyttävästä puumailmiöstä” lyhyesti Hyväksikäytetyt – Selviytyjät kertovat kirjan julkistamistilaisuudessa eduskunnassa 11.9.

Kotimaa24:lle seksuaaliterapeutti, psykoterapeutti Valasti kertoo haluavansa synnyttää aiheesta keskustelua.

- Tämä kannattaa ottaa puheeksi, koska ilmiö on olemassa.

Hän muistuttaa, että toisin päin asiasta on kyllä keskusteltu jo pitkään, eli miesten kiinnostuksesta nuoria naisia kohtaan sekä myös alaikäisten hyväksikäytöstä.

Puumuudella tarkoitetaan sitä, että vanhempi, esimerkiksi 40-50-vuotias on suhteessa 20-30-vuotiaan kanssa. Kyseessä on eräänlainen trendi, joka näkyy muun muassa lehtien palstoilla ja tv-ohjelmissa. Trendillä on Valasti mukaan kuitenkin myös vaiettu ja vakava varjopuoli. Jos ”puuman ”kumppani onkin 13-17-vuotias poika, pitää puhua hyväksikäytöstä.

- Vastaanotolla saattaa näkyä, että jo aikuiseksi kasvaneen miehen ensikokemukset seksuaalisuudesta ovat olleet vanhemman naisen kanssa.  Jos kokemukset ovat tapahtuneet liian varhain, hän saattaa kiinnittyä tähän muistoon. Vaikka kyseessä on nuoren pojan perspektiivistä voinut ollut uuden kokemuksen saaminen, hän ei ole voinut rauhassa harjoitella mieheksi kasvua. Vaikka seksuaalinen kokemus on voinut tuntua kiihottavalta, se on tullut vallankäytön kautta, jonka pystyy hahmottamaan vasta myöhemmin, Valasti kuvaa.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos, joka aiheuttaa vakavia seurauksia uhrille. Valasti kertoo, että esimerkiksi seksiaddiktion vuoksi hoidossa olevilla on miltei aina taustalla liian varhainen seksuaaliseksi objektiksi joutuminen perheen ulkopuoliselle naiselle, joskus myös äidille. Objektius ei välttämättä ole fyysistä, vaan se voi olla myös henkistä ja hoivaan perustuvaa.

Valastin mukaan jotkut naiset saattavat tuntea nupuillaan olevan nuoren miehen seksuaalisuuden turvalliseksi.

- Aikuisen miehen seksuaalisuus voi olla pelottava tai vaarallinen naiselle jostain naisen historiaan liittyvästä syystä.

- Naisilla on oikeus elämänsä elämiseen, mutta ei hyväksikäyttämiseen niin kuin ei miehelläkään. Se ei riitä selitykseksi, että miehet ovat kautta aikojen halunneet nuorta naista, hän sanoo.

Hän ei kuitenkaan ole ristiretkellä sitä vastaan, etteikö vanhempi ihminen voisi rakastua nuorempaan täysi-ikäiseen.

- Totta kai voivat. Puumanaisella tarkoitetaan positiivisessa mielessä aktiivista ja itseään arvostavaa naista.

Väestöliiton Poikien Puhelimen hankekoordinaattorin, psyko- ja seksuaaliterapeutti Mika Lehtosen mukaan Poikien Puhelimessa ei ole puumailmiötä havaittu. Tämä voi johtua siitäkin, että pojat valitettavan usein salaavat joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Lehtonen painottaa, että mikäli ilmiössä on perää, on alaikäisten kohdalla puhuttava selkeästi hyväksikäytöstä ja jätettävä puumuudesta puhuminen sikseen.

- Jos psykoterapeutti on tämän ilmiön havainnut, toivon että hän tuo asian esiin ja siitä keskustellaan, Lehtonen kommentoi Valastin väitteitä.

Lue myös: Uusi yhdistys tuo julki miesten kohtaamaa seksuaalista väkivaltaa