Professori: Kirkkohallituksessa toimittu perustuslain vastaisesti

kirkkohallitus_vaakunalasimaalaus205Olli Mäenpää katsoo, ettei kirkkohallituksen äänestyksellä tehdyissä päätöksissä toteudu täysimääräisesti perustuslain virkavastuu. Tämä johtuu siitä, ettei kirkkohallitus kirjaa yksittäisten jäsentensä äänestyskantoja.

Kirkkohallituksen pöytäkirjakäytäntö selvisi tänään Kotimaa24:lle toimituksen tiedusteltua kirkkohallituksesta edustajien äänestyskäyttäytymistä Tampereen seurakuntayhtymän seurakuntarakennepäätöksessä. Äänestyksessä esittelijän esitys hävisi äänin 6-7.

Mäenpää on yllättynyt kirkkohallituksen käytännöstä.

– Kyllä se on yllätys, kun se on aika lailla vakiintunut ja hyvin selvä sääntö, että äänestyslausunnot kirjataan, hän sanoo Kotimaa24:lle.

Mäenpään mukaan peruslähtökohta on, että jokaisessa monijäsenisessä toimielimessä sen jäsenet vastaavat itse kannanotoistaan. Jotta virkavastuu toimii, pitää tietää, mikä kunkin jäsenen kanta on ollut. Kannat pitäisi selvitä pöytäkirjasta tai sen liitteestä.

– Muuten ei ole mahdollista valvoa perustuslakiin perustuvaa virkavastuuta.

Mäenpään mukaan on vaikea ennakoida sitä, miten kävisi, jos joku riitauttaisi äänestyksillä tehdyt kirkkohallituksen päätökset.

– Vaikea sanoa, koska menettelyvirhe ei todennäköisesti ole vaikuttanut lopputulokseen. Tulos on se mikä se on.

– Mutta ongelmat syntyvät sitten, jos kävisi ilmi, että kirkkohallitus olisi tehnyt jonkin rikosoikeudellisesti arvioitavan virheen. Jos esimerkiksi esteellinen henkilö on ollut päättämässä tai jos on jollakin muulla tavalla tehty lainvastainen päätös, olisi vaikea selvittää kuka kantaa vastuun ja kuka ei ole vastuussa, Mäenpää katsoo.

Hänen mukaansa ongelmaksi muodostuu nyt kirkkohallituksen täysistunnon jäsenten oikeusturva.

– Ja se on ongelma myöskin avoimuuden ja valvonnan kannalta.

Kuka oikeusturvasta sitten on vastuullinen? Mäenpää arvelee, että asia liittyy puheenjohtajan vastuuseen mutta myös esittelijöinä toimineiden henkilöiden vastuuseen. Hän kuitenkin pitää epätodennäköisenä, että vallinnut käytäntö voisi johtaa heitä kohtaan sanktioihin.

Mitä kirkkohallituksen pitäisi nyt tehdä?

– Kirkkohallituksen pitäisi muuttaa käytäntönsä perustuslain mukaiseksi.

Kirkkohallituksen puheenjohtaja on arkkipiispa Kari Mäkinen.

Tampereen seurakuntayhtymän hallintojohtaja Matti Ilveskoski on kirkkohallituksen täysistunnon jäsen. Hän jääväsi itsensä päätettäessä Tampereen seurakuntayhtymän rakenneratkaisusta. Ilveskosken mukaan kirkkohallituksen täysistunnon pöytäkirjaan kirjoitetaan päätöksenteosta itsensä jäävänneen henkilön nimi.

Kirkkohallituksen täysistunnon kokoonpano

Lue myös

Kirkkohallitus ei pidä kirjaa äänestyskäyttäytymisestä

AL: Tampereen seurakuntajakoa ollaan riitauttamassa

Kirkkohallitus hyväksyi Tampereen seurakuntajaon

Edellinen artikkeliIltalehden keskustelupalstalle historiallinen törkysade
Seuraava artikkeliKuopion piispanvaalista tulossa tasainen

Ei näytettäviä viestejä