Professori: Keskustelu uskonnonopetuksesta kärjistynyttä

TeologiaArto Kallioniemi on huolissaan siitä, että uskonnonopetuksesta käyty julkinen keskustelu on liiaksi kärjistynyt fundamentalistien ja vapaa-ajattelijoiden väliseksi kiistelyksi. Kallioniemi on seurannut aiheesta käytyä keskustelua yli 20 vuotta. Aiheesta kirjoitta Teologia.fi-sivusto.

− Meidän olisi ehdottomasti saatava tietoisuus uskonnonopetuksen yleisestä merkityksestä ja tehtävistä lisääntymään tavallisten kansalaisten keskuudessa, eikä riidellä katsomisopetuksellisista kysymyksistä, Kallioniemi sanoo.

Julkisuudessa puhutaan paljon kaikille yhteisestä katsomusaineesta.

− Yhteisen katsomusopetuksen ongelmana on se, onko meillä lopulta konsensusta siitä, mitkä ovat yhteisen opetuksen yhteisesti hyväksytyt sisällöt ja tavoitteet, Kallioniemi arvioi.

− Näkisin, että lukiossa saisi olla yksi yhteinen katsomusaine, ala- ja yläasteesta en olisi niinkään vakuuttunut. Mutta toisaalta, kuinka kauan yhtenäistä opetussuunnitelmaa on edes mielekästä soveltaa koko maahan, ja mikä tulee olemaan koululaitoksen suhtautuminen kansalaisten alueelliseen yhdenvertaisuuteen uskonnonopetuksen järjestämisen kannalta, Kallioniemi heittää.

Kallioniemen mielestä uskonnonopetuksen kehittämisen lähtökohdaksi pitäisi ottaa muuttuva yhteiskunta ja maailma.

Lue Arto Kallioniemen haastattelu Teologia.fi-sivustolta. Sen tuore teema on uskonnonopetus.

Edellinen artikkeliKirkossa ei ole uskonnon uhrien auttamiseen keskittyneitä ammattilaisia
Seuraava artikkeliIslannin kirkko sai ensimmäisen naispiispan

Ei näytettäviä viestejä