Porot söivät jäkälät haudoilta – Sevettijärvellä korotetaan hautausmaan aitaa

Lapin ortodoksinen seurakunta ryhtyy rakentamaan korkeampaa aitaa Inarin kunnassa sijaitsevalle Sevettijärven hautausmaalle elokuun puolivälin tienoilla.

Aidasta rakennetaan noin 60 senttimetriä korkeampi. Syynä on se, että porot pääsivät runsaslumisen talven aikana kulkemaan aidan yli ja syömään jäkälää haudoilta ja niiden ulkopuolelta.

– Tilanne on erittäin valitettava, sillä Suomen kaunein hautausmaa ei nyt ole arvoisessaan kunnossa, Lapin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Jaakko Vainio kirjoitti seurakunnan nettisivuilla toukokuussa.

Sevettijärven hautausmaalle lisätään aitaa puolen kilometrin verran. Aidan korotuksesta tulee pysyvä.

Aikaisempina vuosina aitaa on korotettu pienemmässä mittakaavassa, ja korotukset on otettu kesäisin pois, kertoo Lapin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherraa sijaistava pappi, isä Rauno Pietarinen Kotimaalle24:lle.

– Aitojen korottaminen on tällä kertaa mittavampi projekti. Toivon, että saisimme paljon kyläläisiä mukaan talkoisiin, Pietarinen sanoo.

Pietarisen mukaan kyläläiset saivat siistittyä porojen aiheuttamat vahingot hautausmaalla keväällä pidetyissä talkoissa. Hautausmaalle lisättiin muun muassa uutta jäkälää. Tänä keväänä järjestetyt talkoot veivät enemmän aikaa porojen aiheuttamien vahinkojen vuoksi.

– Hautausmaat ovat hyvin herkkiä paikkoja. Sevettijärven hautausmaa on erikoinen paikka siltä kannalta, koska omaiset ovat suurimmalta osin itse peittäneet ja kaivaneet haudat. Tämä on kolttasaamelainen tapa. Ihmiset eivät ole tietenkään pitäneet siitä, kun porot sotkivat hautausmaalla, Pietarinen kertoo.

Porojen turmelema hautausmaa sijaitsee kunnan mailla, joten seurakunta ei ole korvausvelvollinen porojen aiheuttamista vahingoissa. Hautojen omistajat voivat hakea korvauksia kunnalta. Pietarisella ei ole tietoa, onko korvauksia koskaan haettu.

Porolla on poronhoitoalueella maanomistussuhteista riippumaton vapaa laidunnusoikeus. Lapin Kansa
kertoo, että porot ovat vierailleet hautausmaalla aiemminkin, mutta niiden aiheuttamat vahingot ovat jääneet pienemmiksi.

Kuva: Päivi Tahkokallio. Sevettijärven ortodoksisella hautausmaalla porot ovat syöneet hautoja peittävän jäkälän.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliEero Huovinen: Lupautuessani Heikki Arikan radio-ohjelmaan en tiennyt hänen piispaehdokkuudestaan
Seuraava artikkeliKomissio arvioimaan Ruotsin koronatoimia – mukaan nimitettiin myös kirkon edustaja Camilla Lif

Ei näytettäviä viestejä