Poliisi selvittää uskonto- ja kulttuuriosaamisen laajentamista koulutuksessaan

Poliisihallitus käynnistää arvioinnin, millä tavoin eri kulttuurien ja uskontojen tuntemus on otettava huomioon poliisikoulutuksessa.

– Asia oli juuri esillä sisäministeriön ja poliisihallituksen tulossopimuskeskustelussa, ministeriön poliisiosastoa johtava osastopäällikkö Kauko Aaltomaa kertoo Kotimaa24:lle.

– Ensi vuoden aikana poliisi arvioi, missä määrin tämäntyyppiset asiat on huomioitava poliisikoulutuksessa, hän jatkaa ja toteaa myös, että jo nyt asiat ovat koulutuksessa esillä.

Aloite selvitykseen lähti sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd), joka vastaa hallituksessa uskontokuntiin liittyvistä asioista. Räsäsen tavatessa Uskontojen uhrien tuki ry:n edustajia esiin ovat nousseet Jehovan todistajien oikeuskomiteat. Ministeriö on todennut, että tarvitaan selvitys siitä, mitä oikeuskomiteat lainsäädännön valossa tarkoittavat. Yle uutiset kertoi aiemmin Räsäsen pyytäneen selvitystä omalta ministeriöltä myös poliisin toiminnan osalta.

– Tässä on esimerkiksi toivottu, että poliisissa ymmärrettäisiin paremmin näitä tilanteita ja tässä on yksi asia mitä aion selvittää, hän sanoi Yle uutisille.

Ministeri Räsäsen esikunnasta vahvistetaan Kotimaa24:lle, että lähinnä selvitetään, voitaisiinko poliisin tuntemusta erilaisten yhteisöjen osalta lisätä, yhtenä esimerkkinä Jehovan todistajat.

Tampereen poliisiammattikorkeakoulu on osa poliisihallintoa. Aaltomaan mukaan nyt on poliisihallituksen ja ammattikorkeakoulun tehtävä päättää, miten koulutuksen arviointi suoritetaan.

– Toki kysymys on laajempi kuin Jehovan todistajat. On otettava laajemmin eri uskontoon kuin maailmankatsomukseen ja kulttuureihin liittyvät asiat arvioitaviksi ja edellyttääkö tilanne koulutussisällön uudelleenarviointia, Aaltomaa kertoo.

– Minulla ei ole tarkkaa tietoa tilanteesta, mutta oletettavaa on, että näissä asioissa lisäoppi poliisille varmasti on tarpeen. Tietyn tason tietoa poliisilta on syytä olettaa. Oman tuntumani mukaan sellainen perustieto varmasti kuuluu jokaisen poliisin osaamisalueeseen, mutta uskoisin, että syvällistä, laajempaa tietoa esimerkiksi uskontokunnista on mahdotonta kaikille kouluttaa. Tulee kysymys siitä, olisiko syvempi koulutus syytä suunnata tietyille poliiseille tietyissä tehtävissä. Tämä on tarkan arvioinnin paikka, hän jatkaa.