Pohjois-Karjalan Siun seurakunta -hanke kaatui – uusikaan selvitys ei johtanut laajaan yhteistyöhön

Pohjois-Karjalaan kaavailtua 13 seurakunnan yhteistä Siun seurakunta -seurakuntayhtymää ei synny. Asiasta tiedottaa Joensuun seurakunnat. Hanke on ollut vireillä loppuvuodesta 2015 alkaen.

Siun seurakunta -hankkeen kaatuminen varmistui eilen tiistaina, kun Liperin kirkkovaltuusto päätti yksimielisesti, että seurakunta ei lähde mukaan Joensuun seudun seurakuntayhtymään. Kontiolahden seurakunta päätti jo aiemmin, ettei ole mukana hankkeessa. Kontiolahdella päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 23–2.

Hankkeessa olivat alun perin mukana Joensuun seurakuntayhtymään kuuluvat Joensuun, Pielisensuun, Rantakylän, Enon, Pyhäselän ja Vaara-Karjalan seurakunnat sekä Heinäveden, Kiteen, Kontiolahden, Liperin, Polvijärven ja Tohmajärven seurakunnat. Pohjoisimmat Lieksan, Nurmeksen, Valtimon ja Juuan seurakunnat jäivät pois Siun seurakunta -selvityksestä jo alkuvaiheessa. Samoin ulkopuolelle jäivät Ilomantsin ja Outokummun seurakunnat.

Siun seurakunta -hanke jatkui uuden pääneuvottelijan voimin tämän vuoden alussa. Mukana yhteistyön selvityshankkeessa olivat viime vaiheessa Joensuun seurakuntayhtymän kuusi seurakuntaa sekä Heinäveden, Kiteen, Kontiolahden, Liperin, Outokummun, Polvijärven ja Tohmajärven seurakunnat.

Joensuun seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto linjasi joulukuun alussa, että yhtymän laajeneminen hyväksytään, jos sekä Kontiolahden että Liperin seurakunnat ovat yhtymässä mukana. Niiden jättäydyttyä pois ei laajan yhtymän muodostamiselle ole Joensuun seurakuntien mukaan edellytyksiä. Myös Kiteen seurakunta vastusti yhtymään liittymistä.

Lue myös:

Pohjois-Karjalaan puuhataan suurta Siun seurakuntayhtymää

Siun seurakunta -yhtymän selvitysmies: Pienillekin seurakunnille taataan sananvaltaa

Siun seurakunta -hankkeessa jatkaa 13 seurakuntaa – Vain Ilomantsi ilmoitti jäävänsä pois

Siun seurakunta -hanke: "Ilman hyvää tahtoa hyväkään organisaatio ei toimi"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.