Podcast: Rabban Sauma – munkki kuin Marco Polo

Kirkon ihmeellisimmät tarinat -podcastin kevään viimeisen jakson päähenkilö on kiinalainen kristitty munkki Rabban Sauma, joka teki 1200-luvulla ällistyttävän matkan Kiinasta Bagdadiin ja sieltä edelleen Euroopan hoveihin. Rabban Sauman reitti oli yhtä ihmeellinen kuin tutkimusmatkailija Marco Polon, mutta hän teki sen vastakkaiseen suuntaan. Sauma oli kuitenkin lähellä joutua historiankirjoituksen unohtamaksi.

Rabban Sauma kuului nestoriolaiseen eli idän kirkkoon, joka oli vielä tuohon aikaan levinnyt valtavan laajalle. Hän lähti matkalleen tarkoituksenaan tehdä pyhiinvaellus Jerusalemiin, mutta matkasta tuli todellinen vuoristorata, jonka loppuvaiheissa munkki sai tehtäväkseen houkutella Euroopan kuninkaat ja paavi sotilasliittoon mongolien kanssa.

Rabban Sauman tarina kertoo idän kirkosta ja 1200-luvun uskomattoman nopeasti laajenneesta mongolivallasta, joka ulottui Kiinasta Persiaan ja pohjoisessa aina Laatokalle saakka.

Eero Hietalan ja Heikki Rusaman Kirkon ihmeellisimmät tarinat -podcastin voit kuunnella alta tai käyttämässäsi podcast-sovelluksessa.