Pitkäaikaisen uran yliopistossa tehneelle Seppo Suokunnaalle professorin arvonimi

Tasavallan presidentti on myöntänyt teologian tohtori Seppo Ilmari Suokunnaalle (s. 1945) professorin arvonimen. Asia päätettiin presidentin esittelyssä viime vuoden lopulla ja presidentin avoin kirje arvonimen myöntämisestä ojennettiin Suokunnaalle eilen keskiviikkona.

Suokunnas kertoo olevansa arvonimestä "ilahtunut ja juhlamielellä".

– Toisaalta tekee se myös nöyräksi, kun joutuu tällaisen huomion kohteeksi. Arvioin kuitenkin, että tämä on tunnustusta sille työlle, mitä olen tehnyt yliopiston ja kirkon hyväksi, Seppo Suokunnas sanoo.

Arvonimen myöntämisen taustalla ovat Suokunnaan tehtävät Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan palveluksessa sekä hänen monet luottamustehtävänsä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinnon erilaisissa komiteoissa ja johtokunnissa.

Teologisessa tiedekunnassa Suokunnas toimi muun muassa käytännöllisen teologian assistenttina, vs. professorina ja vs. lehtorina. Hän on edelleen Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian dosentti.

Hänen monista kirkollisista luottamustehtävistään merkittävimpiä ovat olleet Virsikirjakomitean sihteerinä toimiminen 1977–1979 ja 1981–1984, asiantuntijajäsenyys Käsikirjakomiteassa 1990–2001, puheenjohtajuus Käsikirjakomitean liturgiajaostossa 1991–1997 sekä jäsenyys Kirkon virkarakennekomiteassa 2000–2002.

Keskeisten kirkollisten luottamustehtäviensä lisäksi Suokunnas oli myös Kirkkomusiikki-lehden toimikunnan jäsen 1981–1995 ja Kotimaa-lehden neuvottelukunnan jäsen vuosina 1992–2005.

Seppo Suokunnas on tunnettu hymnologi ja käytännöllisen teologian asiantuntija. Hänen laajaan kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu useita virsiin liittyviä kirjoja. Lisäksi hän on pitänyt Yleisradiossa ja Radio Deissä vuosien ajan virsistä kertovia ohjelmia. Hänen vuonna 1982 ilmestynyt väitöskirjansa käsittelee evankelisen herätysliikkeen Siionin Kannel -laulukokoelman vaiheita 1874–1892.

Päätoimisen yliopistouransa jälkeen Suokunnas työskenteli evankelisen herätysliikkeen keskusjärjestön Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtajana vuosina 1991–2005, jolloin hän oli myös Sanansaattaja-lehden päätoimittaja. Hänen aikanaan vuonna 1999 otettiin herätysliikkeessä käyttöön Siionin Kanteleen uudistettu laitos.

Ennen Suokunnasta teologikunnassa professorin arvonimen ovat saaneet esimerkiksi Sleyn toiminnanjohtaja, teologian tohtori Lauri Koskenniemi (1984), Kotimaa-lehden päätoimittaja, rovasti Jaakko Elenius (2001), Helsingin yliopiston kirkkohistorian lehtori, teologian tohtori Kyllikki Tiensuu (2014), Espoon hiippakunnan entinen lakimiesasessori, teologian, oikeustieteen ja valtiotieteen tohtori Pekka Leino (2014), teologinen sihteeri, teologian ja oikeustieteen tohtori Hannu Juntunen (2015) ja Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian lehtori teologian tohtori Tapio Lampinen (2018).

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Lähetyslentäjä Aarno Alanteelle lentokapteenin arvonimi

Kahdelle seurakuntaneuvoksen arvonimi

Presidentti myönsi arvonimiä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä