Pitkä kiista saattaa päättyä Ukrainan hyväksi – Ukrainan ortodoksinen kirkko saamassa itsenäisyyden

Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoo, että ortodoksikirkon johtajat ovat valmiita myöntämään autokefaalisen aseman eli itsenäisyyden Ukrainan ortodokseille.

Päätös tarkoittaisi sitä, että Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I tunnustaisi kirkolle autonomisen aseman eli käytännössä sen eron Moskovan patriarkaatista. Asiasta uutisoi brittiläinen yleisradioyhtiö BBC.

Ukrainassa toimii Moskovan patriarkaattiin kuuluva Ukrainan ortodoksinen kirkko sekä Kiovan patriarkaattiin kuuluva Ukrainan ortodoksinen kirkko, joka on julistautunut olevansa itsenäinen jo 1990-luvun alussa, mutta muut ortodoksikirkot eivät ole tunnustaneet sitä. Lisäksi maassa on Ukrainan autokefalinen ortodoksinen kirkko.

BBC:n mukaan Porošenko kertoi maanantaina Twitterissä, että patriarkka Bartolomeos I on "Moskovan mielipiteistä huolimatta päättänyt, että se voi antaa kaikille valtioille oikeuden perustaa paikallinen kirkko". Ennen kaikkea tuollainen oikeus on Ukrainalla, Porošenko kirjoitti.

Kiovan patriarkaatin edustaja kirjoitti tällä viikolla Facebookissa, että Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti tekee töitä Kiovan autokefaalisen aseman myöntämiseksi.

Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin sihteeristö julkaisi perjantaina ilmoituksen, jossa todettiin Bartolomeoksen nimittäneen kaksi eksarkkia Kiovaan: korkeasti pyhitetyn Pamfilonian arkkipiispa Danielin Yhdysvalloista sekä korkeasti siunatun Edmontonin piispa Ilarionin Kanadasta. Asiasta uutisoi Suomen ortodoksisen kirkon sivusto ort.fi. Molemmat palvelevat ukrainalaisia ortodokseja omissa maissaan ekumeenisen patriarkaatin alaisuudessa.

Päivitetty 10.9. kello 12.35: Lisätty tieto kahden eksarkin lähettämisestä Kiovaan.

Oikaisu 19.10.2018 kello 11.40: Uutisessa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että autokefalia myönnettäisiin Kiovan patriarkaatille. Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti on myöntämässä autokefaliaa kaikille Ukrainan ortodokseille.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti sallimassa ortodoksipappien uudelleen avioitumisen tietyin ehdoin