Pitäjänmäen seurakunta avasi ovensa samaa sukupuolta oleville pareille – Kirkkoherra: Päätös koskee tilojen käyttöä, ei seurakunnan toimintaa

Pitäjänmäen kirkko Helsingissä. Kuva: Wikimedia Commons.

Helsingin Pitäjänmäen seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti 16.5. avata seurakunnan tilat samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle.

Yhä useampi seurakunta on tehnyt paikallistasolla päätöksen siitä, että seurakunnan tiloissa voidaan vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Tilanne on kimurantti, sillä kirkolliskokouksen viimeisin päätös ei puolla samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä.

Kotimaa keräsi 8.5. julkaistuun juttuunsa listan seurakunnista, joissa ovet on seurakuntaneuvoston tai kirkkoherran päätöksellä avattu. Kotimaa seuraa tilanteen kehittymistä.

PITÄJÄNMÄEN SEURAKUNNAN seurakuntaneuvoston äänestys asiasta oli täpärä, sillä ovien avaamisen puolesta äänesti 7 ja aiempien linjausten voimassapysymisen puolesta 6. Aiempaa linjausta kannatti myös Pitäjänmäen kirkkoherra Maika Vuori, joka muistuttaa, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkko ei ole muuttanut avioliittokäsitystään. Vuori kertoo, että niin kauan kuin tilanne on tämä, hän pitäytyy yhteisessä linjauksessa.

– Minut on vihitty tämän kirkon papiksi ja sitoudun sen päätöksiin ja tunnustukseen. Mikäli kirkolliskokous päättää muuta, sitoudun. Toisaalta en kirjoittanut eriävää mielipidettä, joten enemmistön kanta on päätös aiheesta. Annoin enemmistön päättää kirkkojärjestyksen perusteella seurakuntaneuvostolle kuuluvasta aiheesta. Tämä päätös linjaa kirkkotilan käyttöä, ei seurakunnan toimintaa.

VUORI TOIVOO, että seurakunta löytäisi harmonian.

– Myös vastavärit voivat asettua yhteen pintaan harmonisella, silmää ja sydäntä hellivällä tavalla. Näin toivon, että todellisuus toimii kirkossamme.

Vuori tahtoo kuulla erilaisen näkemyksen omaavia ihmisiä herkällä korvalla.

– Tarvitsemme empatiaa, toisten kuulemista ja keskinäistä kunnioitusta. Lopulta sen hyväksymistä, että yhdessä olemme vahva todistus Kristuksen rakkaudesta, rikki repien palvelemme toisenlaisia voimia.

Vuori toivoo myös, että erilaiset ihmiset kokisivat olevansa tervetulleita.

– Erilaiset yhdessä – yhteys erilaisuuden keskellä, on tavoite ja saavutettavissa luottamuksen avulla tässä maailmassa kristittyjen kesken ja laajemminkin. Yhdessä olemme vahvoja, yksin heikkoja.

Kokonaiskirkollisesti Vuori näkee tämänhetkisen tilanteen epäselvänä ja hämmentävänä.

–Eikä vähiten median välittämän polarisaatioon tähtäävien viestien vuoksi.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!