Piri keskusteli Räsäsen kanssa käännytetyn tapauksesta

Piri_Erkki205 Antonio Dalaksen asioita hoitava Erkki Piri tapasi eilen sisäasiainministeriön edustajia ja eduskunnan kahvilassa sattumalta myös ministeri Päivi Räsäsen. Erkki Piri yrittää saada kolme vuotta sitten Suomeen tulleen ja viime viikolla maasta Angolaan käännytetyn Dalaksen takaisin Suomeen.

Piri on kritisoinut maahanmuuttovirastoa ja poliisia Dalaksen käännytyksestä, jonka hän katsoo tapahtuneen epäinhimillisesti. Dalas on tällä hetkellä kodittomana Angolassa.

Piri tapasi eilen sisäasiainministerin väkeä, muun muassa Päivi Räsäsen erityisavustajan Niklas Anderssonin.

- Siinä käytiin läpi vielä kerran nämä mahdolliset aukkokohdat ja epäselvyydet ja sovittiin, että puhumme tästä lähtien yhteistä kieltä ja alun alkaenkaan me emme ole olleet eri puolella, vaan olemme kaikki entistä tiivistetymmin pakolaisten asialla, Piri sanoo.

Tapaamisessa kaavailtiin myös, että Pudasjärvelle järjestetään keskustelutilaisuus, jossa on maahanmuuttoviraston ja ministeriön edustajia. Tarkoituksena on, ettei vastaavanlaisia mielipahaa aiheuttavia tapauksia pääsisi enää syntymään.

Piri ojensi Anderssonille noin 2000 hengen allekirjoittaman adressin Dalaksen Suomeen saamisen puolesta.

Pirin mukaan hänelle ei selvinnyt sisäasiainministeriön edustajien, joille maahanmuuttovirasto oli välittänyt tietoja, tapaamisessa mitään uutta Dalaksesta. Tarkoitus on nyt auttaa Dalasta saamaan Angolassa passi ja viisumit kuntoon. Pirin mukaan hänellä on jo tiedossa Dalakselle vuodeksi työpaikka Suomesta.

- Minulla on eräästä yrityksestä suusanallinen lupaus.

Sisäasiainministeriön edustajien tapaamisen jälkeen Piri törmäsi eduskunnan kuppilassa myös ministeri Päivi Räsäseen. Pirin mukaan Räsänen oli perillä Dalaksen tapauksesta, mutta keskustelussa turvapaikka-asioista puhuttiin vain yleisellä tasolla.

- Ministeri oli hyvin ystävällinen, Piri kuvaa.

Eduskuntatalon vierailun jälkeen Piri soitti Dalakselle Angolaan.

- Hän on hätääntynyt ja peloissaan ja asuu nyt Angolan pääkaupungissa maksua vastaan hänelle tuntemattomassa perheessä. Rohkaisin ja kannustin häntä, että kyllä elämä voittaa.

Piri on ollut yhteydessä myös kirkkohallitukseen ja Suomen Lähetysseuraan ja saanut sieltä vinkkejä Dalaksen auttamiseksi.

Suomessa Dalas on ollut viimeiset pari vuotta Pudasjärven vastaanottokeskuksessa. Ranuan kristillisessä kansanopistossa hän alkoi opiskella viime syksynä.

Suomen Kuvalehden mukaan ministeri Päivi Räsänen vakuuttaa selvittävänsä, onko Dalaksen käännytyksessä toimittu oikein.

Lue myös: Lääninrovasti: Angolaan karkotettu ei enää vankilassa