Piknik-kasseja, lettu­kestejä, tekstareita ja seikkailu­ratoja – seurakunnat kannustavat Kummi­päivänä yhteyden­pitoon

Kuva: Lasten ja nuorten keskus

Valtakunnallista Kummipäivää vietetään jälleen sunnuntaina 6.6. Evankelis-luterilaiset seurakunnat nostavat kolmatta kertaa vietettävänä teemapäivänä esiin kummiuden merkitystä ja tarjoavat vinkkejä yhteiseen tekemiseen kummilasten kanssa sekä etäyhteyksin että kasvokkain.

Kaikki lapset, jotka kastetaan Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa, saavat nykyään vähintään yhden kummin. Aiemmin kummeja piti olla ainakin kaksi.

Seurakunnissa ympäri Suomen järjestetään Kummipäivän tapahtumia yhdessä yhteistyökumppaneiksi lupautuneiden alueellisten toimijoiden kanssa. Tänä vuonna tapahtumat toteutuvat erityisesti ulkoseikkailuina. Tarjolla on saunoja, uinteja, kisoja ja retkiä.

Vantaan seurakunnat järjestävät maksuttoman supersankariseikkailun

Lappeenrannan seurakunnat ovat jakaneet kummeille sata piknik-kassia ja kannustavat näin heitä tapaamaan kummilapsiaan piknikillä Kummipäivänä tai kesän aikana. Kassin sisällön on lahjoittanut paikallinen yrittäjä ja kassissa on myös tarjouskuponkeja kahviloihin.

Eurajoen seurakunta kutsuu kummeja ja kummilapsia uimaan, saunoman, laulamaan ja leikkimään Luodon leirikeskukseen jo perjantaina 4.6. Tarjolla on lettuja ja mehua.

Espoossa Kummipäivä näkyy erityisesti seurakuntien sosiaalisen median kanavissa sekä kummeille lähetettävissä tekstiviesteissä. Espoon Nuuksiossa sijaitseva Suomen luontokeskus Haltia tarjoaa maksuttoman sisäänpääsyn kummin seurassa kummilapselle Haltian luontonäyttelyihin 6.6. kello 10–17.

Vantaan seurakunnat järjestävät liikunnallisen supersankariseikkailun seppo.io-sovelluksen avulla. Sovellukseen on luotu viisi seikkailurataa, joissa kussakin on kymmenen tehtävää. Seikkailurastit on luotu tapahtuman yhteistyökahviloiden läheisyyteen. Mukana on myös rata, joka ei vaadi karttapaikannusta. Sovellus aukeaa Kummipäivänä, ja sillä voi seikkailla koko kesän. Sovellukseen pääsee koodeilla, jotka saa Vantaan seurakuntien verkkosivuilta.

Kummipäivänä Turussa, Vantaalla ja Nilsiän Tahkolla pääsee SuperParkin sisäleikkipuistoihin kaksi henkilöä yhden hinnalla.

Kummilapselta voi kysyä viestillä, miten menee

Kumminkaa.fi-sivustolla on julkaistu tarinoita kummiudesta ja vinkkejä kummilapsen kanssa puuhailuun.

"Moni lautapeli toimii oikein hyvin videopuhelun välityksellä, kunhan molemmilla on kotonaan sama peli", todetaan poikkeusajan vinkkilistalla.

Toinen vinkkaaja kertoo laittaneensa kouluikäiselle kummilapselle päivällä viestejä ja kyselleensä kuinka kouluhommat edistyvät. "Jutellaan arkisia: ovatko syöneet, eihän olla tapeltu sisarusten kanssa, onhan kouluhommat tehty. Ja sit välillä ihan jotain muuta. Ei sen kummempaa!"

Joku kertoo soittavansa kummilapselle videopuhelussa lauluja tai lukevansa etänä iltasatuja, toinen vieneensä kummilapselle lainaan omien lasten kirjoja kirjastojen ollessa suljettuina ja kolmas kannustaa lähettämään kummilapselle kirjeen tai kortin.

Kirkko haastaa kaikki kummit jakamaan somessa 31.5.–6.6. omia ajatuksiaan siitä, millaista poikkeusaikojen kummius on. Etävinkit ja ajatukset kummiudesta voi jakaa Instagramissa tunnisteilla #kummipäivä ja #kumminkaa.

Julkaisuun pyydetään liittämään myös @lastenjanuortenkeskus, koska somehaasteeseen osallistuneiden parhaita ideoita jaetaan Lasten ja nuorten keskuksen Instagram-tilillä. Haasteeseen osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Lue myös:

Seitsemän lapsen kummitäti: "Toivon, että yhteys kummilapsiin säilyy aikuiseksi asti"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.