Piispojen rukousohjetta odotetaan ristiriitaisissa tunnelmissa

Luterilaisen kirkon piispainkokouksen on keskiviikkona määrä julkaista ohjeet siitä, millä tavoin parisuhteensa rekisteröiden kanssa voidaan rukoilla. Kotimaa24 tiedusteli kahdelta kirkolliskokousedustajalta mitä rukoukselta odotetaan. Kysymykseen vastasivat HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund ja Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela.

Tulkaa kaikki -liikettä edustava kirkolliskokousedustaja Henrietta Grönlund äänesti ohjeen puolesta ja toivoo sen valmistuvan pikaisesti. Hän odottaa ohjeesta riittävän yleisluontoista, koska liian tarkka ohje muistuttaisi liiaksi kaavaa ja ylittäisi sellaisena piispainkokouksen valtuudet.

- Toivon, että piispainkokous ei lähesty asiaa liikaa negatiivisesta näkövinkkelistä, vainoharhaisesti rajausten kautta vaan myönteisesti mahdollisuuksien näkökulmasta. Toivon, että ohje on myönteisiä mahdollisuuksia konkretisoiva lupa kohdata parisuhteensa rekisteröineet parit seurakuntatien työssä ja elämässä, Grönlund sanoo.

Grönlund odottaisi piispoilta myös käytännöllisiä ohjeita kuten kantaa siihen, saako rukouksia parisuhteensa rekisteröiden kanssa järjestää kirkkotilassa ja voiko tilanteissa olla mukana parille läheisiä ihmisiä ja ystäviä.

Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela kuuluu niiden 30 kirkolliskokousedustajan joukkoon, jotka äänestivät marraskuun kirkolliskokouksessa rukousta vastaan.

- Minusta aina voidaan rukoilla henkilöiden puolesta, mutta rukouksen täytyy vastata sisällöltään sitä mitä Raamattu asiasta opettaa eli meidän uskoamme. Jos minun ja niiden ymmärrys, jotka äänestivät tätä vastaan on se, että sama sukupuolta olevien parisuhteessa eläminen on Raamatun vastaista, silloin on mahdotonta ajatella, että rukoiltaisiin positiivisesti siinä parisuhteessa menestymisen puolesta, Nummela sanoo.

- Sen sijaan sitä, että Jumalan tahto tapahtuisi ihmisten elämässä, parannuksen armoa ja sitä että he oppisivat tuntemaan Jumalan rakkauden ja heidän uskonelämänsä syventyisi, kaikkea tällaista positiivista rukoilemme päivittäin itsellemme ja kaikille lähimmäisille, hän jatkaa.

Kirkolliskokous päätti marraskuussa äänin 78-30 tilata piispainkokoukselta pastoraaliset ohjeet rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan.