Piispa Teemu Laajasalo Matti Nykäsen kuolemasta: Pyhät enkelit johtakoot sinut ikuiseen elämään

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Hän oli kuollessaan 55-vuotias. Asiasta uutisoi ensin Seiska-lehti.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo kommentoi tapahtunutta tuoreeltaan yhteisöpalvelu Twitterissä kirjoittaen: "Pyhät enkelit johtakoot sinut ikuiseen elämään.

Mäkihyppykollega Toni Nieminen kirjoittaa Twitterissä, että Nykänen oli hänen suurin sankarinsa. "Lepää rauhassa mestari!"

Jyväskylän kaupunki kunnioittaa Jyväskylässä syntyneen Nykäsen muistoa järjestämällä suruliputuksen tänään kaikilla liikuntapalvelujen toimipisteillä kello 10–16.30. Salossa järjestetään tänään illalla Matti Nykäsen muistohölkkä.

Yle Urheilu lähetti aamupäivällä puolentoista tunnin erikoislähetyksen Matti Nykäsestä. Lähetyksessä muisteltiin Nykäsen uraa ja elämää ja se on edelleen katsottavissa Yle Areenassa.

Matti Nykänen voitti urallaan viisi olympiamitalia, joista neljä kultaisia. Voitot tulivat Sarajevosta 1984 ja Calgarystä vuonna 1988. Yksi mitaleista oli joukkuemäen kultaa, muut mitalit henkilökohtaisia. Lisäksi hän voitti 14 maailmanmestaruusmitalia sekä 22 suomenmestaruusmitalia, joista 13 kultaista. Mäkihypyn maailmancupin hän voitti neljästi, ja osakilpailuvoittoja hänellä oli 46.

Nykänen edusti Jyväskylän Hiihtoseuraa. Valmentajina toimivat Matti Pulli ja Risto Pirttimäki. Vuonna 2008 hän voitti vielä veteraanien MM-kisoissa kultaa pikkumäessä 40–44-vuotiaiden sarjassa.

Mäkihyppyuran jälkeen Nykänen teki töitä muun muassa laulajana. Viimeisen keikkansa hän lauloi viime perjantaina ravintola Pallogrillissä Helsingin Laajasalossa.

Toimittaja ja pastori Ville Talola: Nykänen oli rakastettu ja hyväksikäytetty ikisymppis

Myös muut kirkolliset toimijat kuin piispa Laajasalo ovat ottaneet sosiaalisessa mediassa kantaa Matti Nykäsen yllättävään kuolemaan.

Kirkon viestinnässäkin pitkään työskennellyt toimittaja ja pastori Ville Talola luonnehtii julkisessa Facebook-päivityksessään Matti Nykästä moniulotteiseksi suomalaiseksi sankariksi. Hänessä yhdistyivät olympiavoittaja, maailmanmestari, lapsitähti, juopporenttu ja halu yrittää yhä uudelleen. Hän oli usein naurunalaisena mutta ikisymppis.

Nykänen oli Talolan mukaan perheensä hukannut, väkivaltainen linnakundi ja hyväksikäytetty mutta myös rakastettu, karismaattinen ja ikoninen. Hän oli keskeneräinen ja -kasvuinen ja kaikkea edellä mainittua yhden mäkihaalarin sisällä.

"Kulje valoa kohti, Matti. Rauha sielullesi", Talola päättää Facebook-päivityksensä.

Oulujoen seurakunnan kappalainen Satu Kreivi-Palosaari kuvailee omassa julkisessa päivityksessään, millaisen matkan me suomalaiset olemme tehneet Matin rinnalla.

"Kaikki ne nousut ja laskut ja lennot hengitimme mukana. Tai pidimme hengitystämme. Me olimme saajia. Matti oli meille kollektiivisesti erilainen ja erityinen. Opimme hyväksyntää. Matti kasvatti meitä", Kreivi-Palosaari kirjoittaa Facebookissa.

Lopuksi hän lähettää lämpimät ajatuksensa Matti Nykäsen omaisille, joiden matka on ollut Matin rinnalla paljon raskaampi kuin muiden suomalaisten. "Lepää rauhassa Matti Nykänen."

Kotimaa24 kysyi luvan Talolalta ja Kreivi-Palosaarelta heidän ajatuksiensa siteeraamiseen tässä uutisjutussa.

Kuva: Lehtikuva. Matti Nykänen Ilta-Sanomien historiafestivaaleilla Helsingissä 7. syyskuuta 2017.

Juttuun on lisätty kello 14.50 Ville Talolan ja Satu Kreivi-Palosaaren ajatukset.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä