Piispa Talvivaarassa: Tarvitaan raakaa rehellisyyttä ja suoria keskusteluja

Jolkkonen_talvivaarassa420

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen vieraili Sotkamossa Talvivaaran kaivosalueella perjantaina 23.11. Tapaamisessa Talvivaaran johtoryhmän kanssa hän toi julki huolensa ympäristöstä ja työntekijöiden jaksamisesta kaivoksella tapahtuneen ympäristöonnettomuuden jälkeen.

- Työntekijät ovat olleet lujilla sekä fyysisesti että henkisesti. Monilla on huoli työpaikasta. Heitä ei saisi onnettomuudesta syyllistää.

- Minulle syntyi vaikutelma, että huoli ympäristöstä ja työntekijöistä on yhteinen tehtaan johdon kanssa. Toivon ja rukoilen, että he jaksavat kantaa vastuuta kovissa paineissa.

- Kainuulaiset arvostavat sitä, että Talvivaara on tuonut kipeästi kaivattuja työpaikkoja ja tuloja. Mutta vielä tärkeämpää kainuulaisille on puhdas luonto. Se käy selväksi jo Nälkämaan laulussa. Ja se kuului myös ihmisten puheissa.

Jolkkonen tapasi lisäksi paikallisia asukkaita, jotka kertoivat pöly-, tärinä- ja hajuhaitoista. Myös matkailun tulevaisuus huolettaa. Vesistön liittyvät päästöt eivät näy päällepäin, mutta huolettavat eniten.

- Vaikeinta on se, että ihmisten epäluottamus sekä tehtaan johtoon että valvoviin viranomaisiin on syvää. Nyt tarvitaan kipeästi luottamuksen rakentamista. Siihen kuuluvat raaka rehellisyys, suorat keskustelut ja konkreettiset korjaustoimet.

- Uskon, että onnettomuus on kirkastanut meille kaikille oikean arvojärjestyksen. Ensin luonto, sitten elinkeinotoiminta. Teollisuuden tulee toimia luonnon ehdoilla. Muuten varastamme tulevilta sukupolvilta.

Piispan seurueeseen kuuluivat Sotkamon seurakunnan kirkkoherra Erkki Marin, Kajaanin vs. kirkkoherra Aila Kemppainen, Kajaanin vastavalittu kirkkoherra Marko Miettinen sekä hiippakuntasihteeri Kati Jansa.

Lue myös: Talvivaaran ympäristövaikutukset yltävät körttien sydänmaille

"Pyhä maa" saastuu

Piispa Jolkkonen vierailee Talvivaarassa