Piispa Jari Jolkkoselta dokumentti Franciscus Assisilaisesta – omistamattomuus on tie onneen

Poliisiopisto kakkonen on aina huonompi kuin ykkönen, Kuopion piispa Jari Jolkkonen sanoi, kun Yle pyysi häneltä jatkoa dokumenttiin Martti ja minä – Reformaattorin tarina. Kuopiolaisvoimin tehty dokumentti Martti Lutherista esitettiin vuonna 2017. Jolkkonen oli dokumentin kertoja.

Huonon jatko-osan sijasta Jolkkonen ehdotti samantasoista uutta dokumenttia. Jolkkonen ja Martti-dokumentin ohjaaja Satu Väätäinen päätyivät Franciscus Assisilaisen tarinaan.

– Siihen vaikutti ilmastonmuutos, Jolkkonen sanoo.

Dokumentti Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina esitetään Yle TV1:ssä pitkäperjantaina.

Jolkkosta puhuttelee se, että Franciscus Assisilainen ei tullut tunnetuksi suurista sotasaavutuksista eikä filosofisista kirjoituksista, vaan siitä, että hän eli kaksikymmentä vuotta köyhänä.

– Hän ei oikeastaan tehnyt käännytystyötä, vaan vain veti puoleensa ihmisiä, Jolkkonen painottaa.

Jolkkosen mukaan Franciscus haastaa meidät ajattelemaan, että entä jos omistamattomuus ja vaatimaton elämä ovatkin tie onneen ja ehjään elämään.

Piispa päätyy väittämään, että ilmastonmuutoksen vastustaminen lähtee ihmisluonnon tasolta.

– Nykyaika on äärimmäisen puhdasoppista ja moralistista. Se ei auta. Isolla osalla ihmisistä menee korvat lukkoon, jos joku aktivisti jaottelee ihmiset meihin hyviin ja teihin pahoihin. Meidät kaikki pitäisi saada torjumaan ilmastonmuutosta.

Siksi Jolkkonen toivoo, että Franciscuksen kertomusta kuunneltaisiin ja siitä opittaisiin.

– Meidän pitäisi hillitä omistamiseen liittyviä odotuksia ja unelmia. Se on tosi vaikeaa. Kyllä ihmiset tietävät, että raha itsessään ei tuo onnea. Silti meillä länsimaissa rahaan ja omistamiseen kätkeytyy valtavasti onnellisuuden odotuksia. Emme aina huomaa sitä emmekä myönnä.

Virka-asunnossa vuokralla asuva piispa Jari Jolkkonen ei ole koskaan omistanut asuntoa eikä kesämökkiä, vaikka jälkimmäistä hänen tekisi vähän mieli. Ökyveneestä, urheiluautosta tai golfmatkasta Thaimaahan hän ei ole osannut haaveilla.

– On minulla kaksi hajoamispisteessä olevaa autoa, hän tunnustaa.

– Olen oppinut, että lenkillä ja avannossa käyminen ovat hyvin halpoja tapoja lisätä arkionnellisuutta ja niillä on pieni hiilijalanjälki. Tai kun ollaan porukalla yhdessä, jutellaan ja väännetään vitsiä, se on suurimpia elämän iloja.

Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina esitetään Yle TV1:ssä perjantaina 10.4. kello 15.00. Uusinta sunnuntaina 12.4. kello 22.20. Ohjelman voi katsoa myös Yle Areenassa.

Kuva: Pekka Heikkilä. Jari Jolkkonen kuvausmatkalla Italiassa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.