Piispa Heikka ei salli Espoon naispapittomia messuja

Espoon piispa Mikko Heikka ottaa kantaa Espoossa Iivisniemen kappelissa järjestettäviin Sleyn messuihin.

Kotimaa24 kertoi tänään espoolaisen Espoonlahden seurakunnassa järjestettävistä Sleyn messuista. Seurakunta on antanut Sleylle tilat Iivisniemen kappelista noin pari kertaa kuussa järjestettäviä messuja varten. Messut alkoivat maaliskuussa. Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) on niin sanotulla vanhalla virkakannalla, joten messuja toimittamassa on vain miespappeja.

Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen perusteli messuja sillä, että kirkossa pitää olla tilaa moniäänisyydelle. Hän ei pidä messuja niin sanottuina ”erillismessuina” muun muassa siksi, ettei Iivisniemen kappelissa ole seurakunnan omaa messutoimintaa eikä Iivisniemessä toimitettaviin messuihin tehdä pappien työvuorolistoja.

Espoon piispa Mikko Heikka on toista mieltä. Hänen mukaansa naispapittomat messut eivät ole mahdollisia seurakuntien tiloissa.

- Olen keskustellut kirkkoherran kanssa  ja ilmaissut kantani. Odotan toimenpiteitä, Heikka linjaa Kotimaa24:lle.

Heikka kertoo, että Espoonlahden seurakunnassa pidettiin vuosia sitten samanlaisia messuja.

- Ne lopetettiin hyvässä yhteistyössä silloisen kirkkoherran kanssa. Samat henkilöt, jotka nyt ovat toteuttamassa uudelleen messua Espoonlahdessa, ovat pariin otteeseen pyrkineet aloittamaan vanhan virkakäsityksen mukaisia messuja Espoon tuomiokirkkoseurakunnan alueella. Olen torjunut nämä hankkeet yhdessä tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

- Piispojen tahdonilmaisussa vuodelta 2009 on ilmaistu periaatteet, joiden mukaan seurakunnan ja herätysliikkeiden yhteistoimintaa toteutetaan. Tahdonilmaisussa todetaan, että yhteistyössä toimitaan kirkkomme vuonna 1986 tekemän virkaratkaisun mukaisesti. Tahdonilmaisussa todetaan myös, että seurakunnat voivat antaa tiloja herätysliikkeen kirkkopyhiä ja muita tilaisuuksia varten. Säännöllistä messutoimintaa ei mainita. Espoonlahden messutoiminta on näiden periaatteiden vastainen.

Lue myös: Sleyn erillismessuja Espoossa - moniäänisyyttä vai syrjintää?