Piispa Askola, olisiko Rooman vierailukin mahdollinen?

BartolomeosAskola

Piispa Irja Askola vieraili hiljattain Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan Bartolomeoksen luona. Tehtiinkö tapaamisessa ekumeenista kirkkohistoriaa ja olisiko vastaavanlaatuinen vierailu Roomassa naispiispalle mahdollinen? Askola ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen kommentoivat.

Tehtiinkö tapaamisessa ekumeenista kirkkohistoriaa, onko patriarkan luona vieraillut muita naispiispoja, Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, Isä Heikki Huttunen?

– Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta. Patriarkka noudattaa linjaa, jonka mukaan sekä nais- että miespuoliset protestanttiset piispat otetaan vastaan heille kuuluvalla kunnioituksella omien kirkkojensa paimenina ja johtajina, ”as bishops in their own right”, kuten eräs patriarkaatin korkea-arvoinen edustaja luonnehti. Ottaen huomioon kirkkojen pappeuskäsityksen merkittävän eron ja nais-mies-kysymysten sensitiivisyyden, tämän on mielestäni huomionarvoista.

Näkyikö tilaisuuden luonne jotenkin piispa Askolan asuvalinnassa?

– Tyylikkäässä kesämekossa ja päähineessä piispa Irja Askola on pukeutunut juuri niin kuin kuuluukin patriarkan yksityisessä työhuoneessa. Turkissa uskonnollinen pukeutuminen on kielletty. Patriarkaatin alueella ortodoksiset prelaatit kietaisevat kassista viitan siviilivaatteiden päälle ja päähineen päähänsä, mutta protestanttisen pukeutumistradition kanssa voi varsinkin naishenkilöllä olla hankalampaa. Naisten huivitkin ovat periaatteessa kielletyt, mutta se, että muslimirouvat eivät noudata lakia, ei anna kristitylle vähemmistölle mahdollisuutta toimia samoin.

Piispa Irja Askola, miten luonnehtisitte Konstantinopolin vierailunne ilmapiiriä?

– Patriarkan lounaskutsu, ja kunniavieraan paikka hänen vierellään, on toki historiallinen. Keskustelimme avoimesti ja patriarkka oli kiinnostunut myös minun viranhoidostani. Hän oli hyvin perillä Suomesta ja maamme ekumeenisesta tilanteesta. Ja keskustellessa meillä oli myös hauskaa!

Vaatiko tapaaminen tilanteen erityisyyden huomioivaa pukeutumista? (esimerkiksi pään tai käsivarsien peittämistä)

– Pukeutuminen oli sovittu etukäteen. Protokolla kunnioitti Turkin todellisuutta ja paikallisen kirkon käytäntöjä.

Voisitteko vastaavalla ekumeenisella tavalla osallistua kirkkomme piispana vuosittain järjestettävään Pyhän Henrikin ekumeeniseen messuun – jossa suomalaiset piispat ovat vuoron perään vierailleet – ja katolisen kirkon paavin yksityisvastaanotolle Roomassa?

– Paavi on vaihtunut eli emme kirkkona tiedä, jatkaako uusi paavi totuttuja latuja. Piispojen kesken kantamme on selkeä: vuorolistan mukaan olen sinne aikanaan menossa. Edellisen paavin aikana tilanne todettiin mahdolliseksi, liturgian sijasta olisin saarnavuorossa. Vatikaani-vierailut ovat tuttuja minulle ekumeenisilta työvuosiltani. Seremoniaekumenian rinnalla kulkee aina ihmisekumenia.

Kuinka merkittäväksi arvioitte patriarkka Bartolomeoksen tulevan syyskuisen Suomen vierailun?

Patriarkan vierailu on toki Suomen ortodoksikirkon autonomian suuri juhla. Mutta hänen vierailunsa on myös meidän kaikkien juhla: Patriarkan persoona ja hänen kirjoituksensa kestävästä kehityksestä ovat viestejä kaikille, joita ihmisyys, ekologia ja uskon mysteeri puhuttelevat. Hän saattaa kysellä hiilijalanjälkemme perään, mutta itsestään hän jättää tunnejäljen kohti armoa. Toivon hänen vierailunsa saavan medianäkyvyyttä.

Kun Bartolomeos vierailee Suomessa, hänet tapaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kuva: Timo Ropponen

Lue myös: Piispa Askola ekumeenisen patriarkan vieraana

Edellinen artikkeli”Potkut kuin putoaminen pimeään kaivoon”
Seuraava artikkeliSeurakuntien talous heikkeni, parhaiten pärjäsivät pienet ja suuret

Ei näytettäviä viestejä