Pielpajärven erämaakirkko Inarissa on vuoden 2021 perinnemaisema

Pielpajärven erämaakirkko. Vuoden 2021 kulttuurimaisema. Inari. Kuva: Freija Özcan. Vapaa käyttöoikeus. Pielpajärvi, erämaakirkko, saamelaiset, Inari, muinaismuisto

Inarissa sijaitseva Pielpajärven erämaakirkko on valittu vuoden 2021 perinnemaisemaksi. Valinnan teki kulttuurimaisemia vaaliva Maatiainen–Det lantliga kulturarvet ry, joka on jakanut Vuoden perinnemaisema -palkintoa vuodesta 2008 lähtien.

Valintaperusteissa yhdistys mainitsee, että Pielpajärven erämaakirkko ympäristöineen on pala saamelaista historiaa ja kulttuuria, jossa ihmisen ja luonnon vuorovaikutus sekä luonnon kunnioitus on ollut elämän perusta.

Pielpajärven erämaakirkko ja sitä ympäröivä saamelaisten talvikylänä toiminut niittymäinen kenttä muodostavat kokonaisuuden, jolla on pitkä asutushistoria ja jonka perinnebiotoopin ylläpitoon on viime vuosina panostettu aktiiviseesti.

Nykyinen puukirkko on peräisin 1760-luvulta, ja sitä on edeltänyt 1640-luvulla rakennettu pienempi kirkko. Tiedettävästi paikalla on asuttu talvikylissä jo 1400–1500-luvuilla.

Erämaakirkon edustalla avautuvalla niittymäisellä kirkkokentällä kukkivat kullerot ja kurjenpolvet. Kenttää ovat hoitaneet Metsähallitus, Inarin seurakunta ja Saamelaismuseo Siida. Kesästä 2022 lähtien alueelle tuodaan lampaita laiduntamaan, jotta matala ruohovartinen kasvilajisto saadaan säilymään.

– Pielpajärven erämaakirkko on monelle inarilaiselle rakas paikka, johon liittyy muistoja rippikoulusta tai häistä, Inarin seurakunnan kirkkoherra Tuomo Huusko sanoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Pielpajärven erämaakirkko on rauhoitettu muinaisjäännös. Sitä käytetään edelleen myös kirkkona, mutta syrjäisen sijainnin vuoksi siellä kokoonnutaan jumalanpalvelukseen vain kaksi kertaa vuodessa, lankalauantaina ja juhannuspäivänä. Kirkon ovi on auki kulkijoille.

Erämaakirkolle on Inarin keskustasta matkaa kymmenisen kilometriä. Pielpavuonon laiturilta matkaa kirkolle on pari kilometriä. Niityllä on päivätupa ja nuotiopaikka.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliJussi Halla-aho moitti paneelissa kirkkoa yleis­humanistiseksi kansalais­järjestöksi – pääkaupunki­seudun piispat torjuvat väitteen
Seuraava artikkeliKolumni: Jos nykyinen aika pystyttää sateenkaari­esiripun, selviydymme siitäkin

Ei näytettäviä viestejä