Pew-tutkimus: Amerikkalainen tuntee oman uskonnon perusteet ja vähän islamia

Suurin osa amerikkalaisista aikuisista tuntee kristinuskon ja Raamatun perusteet ja joitakin islamia koskevia tosiasioita. Harva kuitenkaan osaa vastata oikein juutalaisuutta, buddhalaisuutta ja hindulaisuutta koskeviin kysymyksiin. Useimmat eivät myöskään tiedä, mitä Yhdysvaltain perustuslaissa sanotaan uskonnosta.

Näin kertoo tutkimuskeskus Pew Research Centerin heinäkuussa julkaistu tutkimus, jossa kysyttiin USA:n aikuisväestöltä uskontoihin liittyviä kysymyksiä. Kristinuskon ja Raamatun perusteita koskevat kysymykset käsittelivät muun muassa sitä, miksi pääsiäistä vietetään tai ketkä sisältyvät Pyhään Kolminaisuuteen.

Vastaajat osasivat suurimmaksi osaksi yhdistää Abrahamin, Daavidin ja Mooseksen Raamatussa kuvattuihin heihin liittyviin kohtiin. Kuusi kymmenestä aikuisesta myös tiesi, että Ramadan on muslimien pyhä kuukausi ja että Mekka on islamin pyhin kaupunki ja muslimien pyhiinvaelluspaikka. Kolme kymmenestä tiesi juutalaisten sapatin alkavan perjantaina.

Tutkimuksessa havaittiin, että aikuisten tietotaso vaihtelee koulutustason ja uskonnon mukaan. Juutalaiset, ateistit, agnostikot, evankelikaalit, korkeasti koulutetut ja uskonnollisesti monipuolisesti verkostoituneet osoittivat korkeampaa uskonnollista tietämystä. Nuoret aikuiset sekä rodulliset ja etniset vähemmistöt tiesivät uskonnosta vähemmän kuin keskimääräinen vastaaja, raportissa todetaan.

Tutkimus osoitti myös, että muita uskontoja parhaiten tuntevilla oli huonoin käsitys evankelikaaleista. Evankelikaalit sen sijaan tiesivät muista uskonnoista ja etenkin omasta uskonnostaan enemmän kuin keskimääräinen vastaaja.

Kysymyksiä oli yhteensä 32 ja vastaajia lähes 11 000. Keskimäärin amerikkalainen aikuinen onnistui vastaamaan noin 14 kysymykseen oikein.

Kuva: Pixabay / CC0

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä