Perusopetusjohtaja: Koulurauha ostettiin vastoin perusopetuksen ideaa

koulu_pulpetit205 aikaisemmin tällä viikolla kertoma uutinen Suojelupoliisin roolista Tampereella syntyneessä kiistassa islamin opetuksen ja oppilaiden vanhempien välillä herättää kummastusta. Kiistan pohjalla oli lasten vanhempien tyytymättömyys opettajaan, joka ei itse ollut muslimi ja ei kyennyt opettamaan uskontoa vanhempien toivomalla tavalla.

Supo on operatiivinen turvallisuusviranomainen, jonka ydintoiminta-alueita ovat terrorismintorjunta, laittoman tiedustelun torjunta ja turvallisuustyö. Tampereen kaupungin vt. perusopetuksen johtaja Veli-Matti Kanerva kertoo, että aloitteellinen toimija Supon suuntaan oli Tampereen islamilainen yhteisö. Hän itse kertoo yllättyneensä roolista, jonka Supo kiistassa otti.

- Koulutoimessa teemme luonnollisesti paljon käytännön tason viranomaisyhteistyötä, niin poliisin kuin esimerkiksi palo- ja pelastustoimen kanssa. Olen toiminut pitkään rehtorina ja tämä oli ensimmäinen kerta kun olen missään tekemisissä Supon kanssa, Kanerva sanoo Kotimaa24:lle.

Uutisissa on kerrottu, että kiista on sovittu osapuolien kesken. Syntynyt sopu tarkoittaa uskontotuntien järjestämistä samanaikaisopetuksen keinoin. Tunnilla on opettajan kanssa toinen henkilö, joka kuuluu uskonyhteisöön mutta ei omaa opettajan pätevyyttä.

Veli-Matti Kanervan mukaan järjestely ei vastaa suomalaisen perusopetuksen ideaa. Hän toteaa kompromissiratkaisun kuitenkin synnyttäneen Tampereelle koulurauhan. Poliisiviranomaisen puuttuminen koululaisten vanhempien ja opetustoimen välisiin erimielisyyksiin on erittäin harvinaista. Kanerva sanoo, ettei tiedä mikä tapauksessa aiheutti sen, että Supon puuttumiskynnys ylittyi.

Supo ja islamilainen yhteisö eivät kommentoi

Kotimaa24 lähestyi myös Tampereen islamilaisen yhteisöä aiheeseen liittyen. Vastauksia ei saatu esimerkiksi kysymyksiin, miksi välittäjäksi haluttiin Supo ja minkälainen merkitys Supon toiminnalla oli kiistan ratkaisussa.

Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara sanoo, että kaikki olennainen sen toimista tapaukseen liittyen on jo esitetty julkisuudessa eikä asiasta ole uutta tiedotettavaa.

- Meillä on hyvät suhteet eri toimijoihin yhteiskunnassa. Paikallisessa toimistossamme Tampereella todettiin, että voimme olla apuna kiistan selvittämisessä. En kuitenkaan halua korostaa Supon roolia tässä tapauksessa. Kärpäsestä on syntynyt härkänen, Lehto-Seljavaara katsoo.

Hän kertoo, että Supo järjestää vuosittain pari sataa erilaista neuvonpitoa eri toimijoiden kanssa ja tarjoaa yhteisöille asiantuntija-apua esimerkiksi tila- tai tietoturvakysymyksissä.

- En kommentoi tätä tapausta tarkemmin. Supon rooliin kuuluu yleisesti ennaltaehkäisevä turvallisuustyö ja oli hyvä jos meidän asiantuntemuksestamme oli hyötyä, Lehto-Seljavaara summaa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero viestitti alkuviikosta Kotimaa24:lle, että ei halua kommentoida Supon toimintaa. Paatero on ollut kuitenkin yhteydessä Supon johtoon.