Persoonien erot paljastuivat Porvoon piispapaneelissa – yksi ehdokas vastustaa sateenkaarivihkimisiä ja vierastaa somea

Porvoon hiippakunnan piispaehdokkaat ovat kokoontuneet tällä viikolla vaalipaneeleihin eri puolilla hiippakuntaa.

Ruotsinkielisen hiippakunnan piispanvaalissa ovat ehdolla Länsi-Turunmaan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Harry S. Backström, 61, Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtaja Sixten Ekstrand, 56, Ylen kulttuuritoimittaja Lisa Enckell, 57, ja Pietarsaaren ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Bo-Göran Åstrand, 54.

Ehdokkaista kaksi on pyrkinyt Porvoon piispaksi aiemminkin: Ekstrand kerran ja Åstrand kahdesti. Enckell, jonka ehdokkuus tuli lähes kaikille yllätyksenä, on nelikosta tutuin kirkollisten piirien ulkopuolella. Backström on ehdokaskaartin tuntemattomin nimi.

Näin he näkevät kirkon paikan yhteiskunnassa

Tiistaina paneeli järjestettiin Helsingissä. Sen juonsivat Johan Bärlund ja Martina Harms-Aalto.

Juontajat kysyivät, millaisena ehdokkaat näkevät Suomen evankelis-luterilaisen kirkon paikan yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa.

Harry S. Backström sanoi, että kirkon historiassa on ollut erilaisia vaiheita, ja maailmanlaajuisesti kristillisten kirkkojen merkitys kasvaa. Suomessa kirkon pitäisi Backströmin mielestä palata ytimeen: Raamatun lukemiseen ja rukoukseen.

– Kun pyydämme anteeksi syntejämme, Jumala antaa Suomen kirkon kasvaa. Koko Suomen herätys on unelmani.

Bo-Göran Åstrand sanoi, että luterilaisen kirkon etuoikeutettu yhteiskunnallinen asema on murroksessa.

– Se ei ole vaarallista, vaan vie meitä lähemmäs ihmisiä.

Lisa Enckell totesi, että Suomen kirkko on edelleen maailman rikkaimpia luterilaisia kirkkoja. Nyt on aika arvioida uudelleen, mitkä toiminnot ovat tärkeimpiä.

– Kirkolla on aina ollut profeetallinen tehtävä, ja profeetallinen ääni pitää ottaa takaisin, Enckell sanoi ja mainitsi esimerkkeinä vanhustenhoidon ja ilmastokysymykset.

Sixten Ekstrandin mielestä hyökkäys on paras puolustus. Kirkko tarvitsee uutta rohkeutta ja paluuta Jeesus-liikkeeseen.

– Ihmisten hengellisyys ja henkisyys eivät ole kadonneet mihinkään, Ekstrand sanoi.

Se luo hänen mukaansa kirkolle hyvät edellytykset toimia.

Porvoon piispan rooli piispojen joukossa

Ehdokkaat pohtivat paneelissa, millaisen roolin he ottaisivat Porvoon piispana kirkossa ja piispakunnassa.

Lisa Enckell haluaisi olla sillanrakentaja.

– Olen työskennellyt suomenruotsalaisessa ja suomenkielisessä työkulttuurissa. Tiedän, kuinka erilaisia ne ovat. Suomenruotsalaisesta kulttuurista voi tuoda mukanaan positiivista energiaa ja keveyttä.

Sixten Ekstrandin mielestä ruotsinkielinen piispa on kirkossa suomenruotsalaisen kulttuurin lähettiläs.

– Aiemmat piispat ovat hoitaneet tätä tehtävää hyvin.

Harry S. Backström korosti yhteyksiään ruotsinkielisiin toimijoihin yhteiskunnan eri osa-alueilla, kuten teollisuudessa ja koulutuksessa. Hänestä piispa voi ottaa kantaa koko ruotsinkielisen Suomen puolesta.

Bo-Göran Åstrandin mielestä piispa Björn Vikström on nostanut piispojen joukossa hyvällä tavalla esiin Porvoon hiippakunnan erityistarpeita. Åstrandin mukaan on olennaista, että kirkollinen koulutus järjestetään kahdella kielellä ja kirkon asiakirjat saadaan myös ruotsiksi.

Hengellinen elämä ja voimanlähteet

Oman hengellisen elämänsä Harry S. Backström rakentaa Raamatulle ja rukoukselle. Hän kertoi rukoilevansa aamiaisella vaimonsa kanssa, autossa matkalla töihin, pitkin päivää, päivällisen jälkeen kotona ja nukkumaan mennessään.

Bo-Göran Åstrand kertoi aloittavansa päivänsä kiitoksella heti silmänsä avattuaan.

– Kiitän aamuisin, että sain uuden päivän. Se ei ole itsestäänselvyys.

Åstrand mainitsi saavansa voimaa kohdatessaan työpäiviensä aikana erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Jumalan maailmaa hän ihmettelee ulkoillessaan vaimonsa ja koiransa kanssa.

Lisa Enckellille ristinmerkin tekeminen on tärkeä ele. Viime vuosina ignatiaanisista retriiteistä on tullut hänelle merkittäviä. Enckell kertoi saavansa voimaa yksinkertaisesta, sanattomasta hengellisyydestä, jossa voi olla hiljaa Jumalan edessä ja hengittää.

Sixten Ekstrand kertoi rukoilevansa aamuisin ajaessaan autolla Porvoosta töihin Helsinkiin. Iän myötä hänelle on tullut yhä tärkeämmäksi jumalanpalvelus: lepääminen ehtoollisessa ja yhteydessä toisten kanssa.

Tällaisia johtajia ehdokkaat olisivat

Kirkollisena johtajana Bo-Göran Åstrand kertoi mahdollistavansa työntekijöiden, vapaaehtoisten ja luottamushenkilöiden toimivan yhteistyön. Hän huomautti, että kaikki hyvä yhteistyö edellyttää sitoutumista pelisääntöihin.

Sixten Ekstrand sanoi, että piispan rooli on olla joukkueen johtaja, joka huolehtii, että joukkueessa on erilaisia pelaajia ja pelityylejä. Olennaista on erottaa, milloin on aika tarkkailla sivusta ja milloin on syytä puuttua tapahtumien kulkuun.

Lisa Enckell pitää tavoitteenaan työntekijöiden kukoistamista. Hän kertoi olevansa kuuntelija sekä sielunhoitajana että johtajana. Johtajalta vaaditaan hänen mukaansa myös uskallusta tehdä yhteenvetoja ja päätöksiä.

Harry S. Backström sanoi olevansa turvallinen ja vahva johtaja.

– Kuuntelen ihmisiä ja yritän ymmärtää heitä. Sitten muodostan asiasta käsitykseni ja teen itsenäisen päätöksen, jossa voin myös pysyä.

Kolme neljästä sallisi vihkimiset

Samaa sukupuolta olevien vihkimiseen Harry S. Backström suhtautuu kielteisesti ja muut ehdokkaat myönteisesti. Bo-Göran Åstrand huomautti allekirjoittaneensa kirkolliskokousedustajien aloitteen vihkimisten sallimisen puolesta.

Varovaisimmin sanakääntein asiasta puhui Sixten Ekstrand. Hän sanoi kuitenkin, että vihkimiseen valmiiden pappien pitäisi saada siihen oikeus.

Backström ei toimisi piispana sosiaalisessa mediassa. Hän sanoi käyttävänsä aikansa mieluummin ihmisiä tapaamalla. Backströmin mukaan piispa ei voi laskea peukutuksia, vaan kyse on kohtaamisten laadusta.

Muut ehdokkaat ovat mukana sosiaalisessa mediassa. Sixten Ekstrand sanoi käyttävänsä Facebookia ja lupasi, että aktivoituisi piispana myös Twitterissä.

Bo-Göran Åstrand luonnehti somea digitaaliseksi toriksi ja sanoi, että olisi piispana siellä keskustelemassa.

– Saarnastuolissa pääsee helpommalla, mutta vuoropuhelulle on antauduttava.

Lisa Enckell sanoi, että piispan pitää olla somessa mutta se vaatii aikaa ja vaivaa.

– Nyt käytössä ovat nämä mediat, viiden vuoden päästä ehkä jotkin aivan muut.

Kaikki antoivat näytteen suomen kielellä

Ehdokkailta toivottiin paneelissa myös pientä suomen kielen puhenäytettä. Kaikki ottivat haasteen vastaan. Lyhyen näytteen perusteella ruotsin kielen vaikutus kuului vähiten Lisa Enckellin puheessa.

Harry S. Backström oli ehdokkaista pitkäpuheisin ja onnistui illan aikana siteeraamaan Raamattua moneen otteeseen. Paneelin raikuvimmat naurut runsaslukuinen yleisö sai, kun suuren juhlasalin valot sammuivat samalla hetkellä, kun Backström lainasi Jeesuksen lähetyskäskyä.

”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti”, Backström sanoi.

Samassa tuli pimeää.

Porvoon piispanvaalin ensimmäinen kierros käydään 19.3. ja mahdollinen toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 10.4.

Kuva: Olli Seppälä. Ehdokkaat vasemmalta oikealle: Bo-Göran Åstrand, Lisa Enckell, Sixten Ekstrand, Harry S. Backström.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliTutkijat: Sote-uudistuksen perustelut ovat ristiriidassa suomalaisen arvopohjan kanssa
Seuraava artikkeliLehtien selvitys: Satoja epäilty hyväksikäytöstä baptistikirkoissa Yhdysvalloissa

Ei näytettäviä viestejä