Pappilat käyvät kaupaksi, leirikeskukset eivät

Kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo kertoo, että seurakunnat myyvät vuosittain yhteensä noin 250–300 kiinteistöä. Suurin osa kohteista on seurakuntien omistamia rakentamattomia kiinteistöjä eli asemakaavoitettuja rakennuspaikkoja ja lisämaita. Palon mukaan seurakuntaliitokset ovat lisänneet myös rakennettujen kiinteistöjen myyntejä.

– Liitosten myötä yhtymät ovat alkaneet selvittää kiinteistöjen käyttöasteita ja niiden ylläpitoon liittyviä kustannuksia. Vähälle käytölle jääneistä rakennuksista luovutaan, Palo kertoo.

Helpoimpia myyntikohteita ovat hyväkuntoiset asuinrakennukset. Pappiloita myydään kymmenkunta vuosittain. Leirikeskuksille on vaikeampi löytää ostajia.

– Leirikeskukset ovat usein hienoja paikkoja, eikä seurakunta halua luopua niistä halvalla. Myös taloudellinen tilanne vaikuttaa. Matalasuhdanteessa ostajien löytäminen on hankalaa, Palo pohtii.

Kiinteistöjen ylläpitäminen tulee kirkolle kalliiksi. Vuoden 2013 Tilastollisen vuosikirjan mukaan korjausrakentamiseen upposi yhteensä lähes 64 miljoonaa euroa. Kiinteistöveroa seurakunnat maksoivat yhteensä 11,5 miljoonaa euroa.

Kasvukeskuksissa kiinteistöille löytyy ostajia

Oulussa seurakuntien kiinteistöt ovat menneet hyvin kaupaksi. Yhtymä haluaa päästä eroon rakennuksista, joille sillä ei ole käyttöä. Viime vuonna yhtymä myi Oulujoen kanttorilan yksityishenkilölle. Myyntiin on tulossa vielä Haukiputaan ja Oulunsalon pappilat sekä Oulunsalon kanttorila. Yhtymäjohtaja Ilpo Kähkönen sanoo, ettei myyntien kanssa ole tarvetta hätäillä. Muutama talo on myös purettu.

Tampereen seurakuntayhtymä päivittää kiinteistöstrategiansa tulevan talven aikana. Lähtökohtaisesti seurakunta pyrkii kehittämään toiminnan kannalta tärkeitä kiinteistöjä ja luopumaan tarpeettomasta tilasta. Kiinteistöistä luopuminen auttaa osaltaan myös taloudellisen vakauden ylläpitämistä.

– Ainakin suurilla seurakuntayhtymillä vaikuttaisi olevan tarpeisiinsa nähden melko runsaasti lämmitettäviä neliöitä. Käyttöasteetkaan eivät kaikkien tilojen osalta ole kovin korkeita, hallintojohtaja Jukka-Pekka Fabrin kertoo.

Tampereen seurakuntayhtymä on luopunut viime vuosina muun muassa Kukkolan leirikeskuksesta ja Kalevan seurakunnan seurakuntatalosta.

– Pirkanmaa on matalasuhdanteenkin aikana säilyttänyt statuksensa kiinnostavana kasvualueena. Kokemusten perusteella mitään erityistä vaikeutta ostajien löytymiseen ei ole ollut, Fabrin sanoo.

Kiinteistön vuokraaminen vaihtoehto myynnille

Haminassa seurakunta on vetänyt pois myynnistä Markkulan leirikeskuksen, koska tarjouksia ei tullut. Seurakunta harkitsee nyt leirikeskuksen vuokraamista. Talousjohtaja Tarja Partanen epäilee, että hankala taloudellinen tilanne karsii halukkaita ostajia.

– Haminassa asuntokauppa on ollut muutenkin hiljaista.

Kuopion seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Petri Rautio kertoo, että yhtymä on myynyt viime vuosina useita kiinteistöjä. Tällä hetkellä yhtymällä on myynnissä Kaavin pappila sekä Tiirinlahden ja Niemenpappilan leirikeskukset. Kaavin pappilaa on yritetty myydä puolentoista vuoden ajan ja hintaa on nyt tiputettu.

– Vaikka tontti on pieni, itse rakennus on hyvässä kunnossa. Uskon, että se menee kaupaksi, Rautio sanoo.

Kuva: Kortesjärven kappeliseurakunta. Kortesjärven vanha pappila myytiin kesän alussa.

Edellinen artikkeliPiskuisen lauman paimen
Seuraava artikkeliAmbrosius kaipaa ortodoksiselta kirkolta modernia otetta

Ei näytettäviä viestejä