Palkittu Spotlight kertoo toimittajista katolisen kirkon hyväksikäyttötapausten kimpussa

Amerikkalainen elokuva Spotlight on vahvasti tyrkyllä Oscar-ehdokkaaksi. Palkittu elokuva kertoo toimittajista, jotka yrittävät selvittää Bostonissa katolisen kirkon pedofiiliskandaalia. Elokuva perustuu tositapahtumiin.

Boston Globe -lehti julkaisi vuonna 2002 sittemmin Pulizerilla palkitun jutun katolisen kirkon sisällä tapahtuneesta lasten hyväksikäyttötapauksista. Jutun mukaan eräs nimeltä mainittu pappi oli käyttänyt hyväkseen yli 130 lasta. Papin esimies oli tiennyt asiasta, mutta painanut sen villaisella. Spotlght kertoo toimittajista jutun takana sekä heidän työstään aiheen kimpussa.

Boston Globen paljastusten jälkeen myös muut mediat niin Yhdysvalloissa kuin kautta maailman nostivat julkisuuteen vaietun asian. Katolinen kirkko on joutunut maksamaan hyväksikäyttötapausten vuoksi huomattavia summia korvauksina.

"Spotlight" viittaa Boston Globen tutkivan journalismin tiimistä käytettyyn nimeen.

Elokuva on palkittu muun maussa Venetsian ja Toronton filmijuhlilla sekä New Yorkin elokuvakriitikkojen palkinnolla. Spotlightin ohjaaja on Tom McCarthy, ja pääosissa nähdään Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schrieber, Brian D’Arcy James ja Stanley Tucci.

Suomessa Spotligh saa ensi-iltansa 22. tammikuuta 2016.

Kuva: Kerry Hayes

Katso elokuvan traileri: