Päivämies: Hoitokokouksista tutkimuksessa puutteellinen kuva

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Päivämies-lehti ottaa pääkirjoituksessaan kantaa hoitokokouksia tutkineen Aini Linjakummun kirjaan Haavoittunut yhteisö. Lehden mukaan tutkimus tulee ottaa vakavasti, mutta se ei anna hoitokokouksista kokonaiskuvaa.

"Tutkimusta mainostetaan sen takakannessa ensimmäiseksi kokonaisvaltaiseksi tutkimukseksi hoitokokouksista. Hoitokokouksia käsitellään kirjassa kuitenkin pelkästään vallan, tunteiden ja kielteisten kokemusten valossa. Myönteiset kokemukset hoitokokouksista rajataan tutkimuksen ulkopuolelle. Näin hoitokokouksista ei saada kokonaiskuvaa", pääkirjoituksessa todetaan.

"Tämäkin tutkimus on kuitenkin syytä ottaa vakavasti", lehti jatkaa.

Linjakumpu kertoo kuulleensa pääkirjoituksessa mainitun kritiikin SRK:ta läheltä olevilta tahoilta aiemminkin. Hän näkee pääkirjoituksessa jonkinlaista myönteistä palautetta mutta pitää sitä pääosaltaan yrityksenä kumota tutkimuksen pätevyys.

Linjakumpu myöntää, ettei tutkimus käsittele hoitokokouksia kaikista mahdollisista näkökulmista ja mainitsee esimerkiksi teologisen lähestymistavan puuttumisen.

- Ehkä takakannessa olisi pitänyt lukea, että kokonaisvaltainen tutkimus on mahdoton, Linjakumpu sanoo. - Muistettakoon, että se on mahdotonta myös liikkeen sisältä.

Päivämies julkaisi tämän viikon numerossaan uudelleen myös hoitokokouksia koskevan kannanilmaisun vuodelta 2011. Kannanilmaisussa tunnustettiin 1970-luvun lopun opilliset harhat ja väärinkäytökset.